Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Το 'μπαλάκι' στο ΥΠΕΝ για την απόφαση αναβολής

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Το 'μπαλάκι' στο ΥΠΕΝ για την απόφαση αναβολής

Είναι κάποιοι φορείς της αγοράς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων) ή το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) οι οποίοι όταν οι υπουργοί βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς τις προθεσμίες που έχουν θέσει προκειμένου οι πολίτες να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους (π.χ. αυθαίρετα, αδήλωτα τετραγωνικά) ή ως προς την εκκίνηση προγραμμάτων ενίσχυσης (π.χ. Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον) εμφανίζονται ως «μάννα εξ ουρανού»

Τι εννοούμε; Όπως υπενθυμίζει και το euro2day, η ΠΟΜΙΔΑ στο πρόσφατο παρελθόν όταν διαπιστωνόταν στο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανταποκρίνονταν στις προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή για να διορθώσουν τα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων με ανακοινώσεις της ζητούσε παρατάσεις. Και οι υπουργοί, διαπιστώνοντας κι εκείνοι το αδιέξοδο, έσπευδαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ομοσπονδίας. Λύνονταν και τα χέρια των κυβερνητικών στελεχών.

Κάτι τέτοιο, μάλλον, θα συμβεί και με το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το "Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι". Το καλοκαίρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των προτάσεων συμμετοχής στις επιδοτήσεις θα ανοίξει σταδιακά ανά Περιφέρεια στις 2 Νοεμβρίου.

Ενδιαφέρομαι για το νέο 'εξοικονομώ'!

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και το πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο οδηγός εφαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και οι διάφορες διοικητικές και τεχνικές αποφάσεις τώρα οριστικοποιούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και τοποθέτησε χρονικά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος στην τρέχουσα εβδομάδα, απέφυγε να αναφερθεί στο αν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά από τις 2 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει το καλοκαίρι, πιθανότατα γιατί γνωρίζει πως πλέον κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι η ημερομηνία έναρξης θα πάει πιο πίσω, κάτι που το ζητά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός με επιστολή του ζητά αναβολή της εκκίνησης του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» επικαλούμενος την ενδελεχή μελέτη του θεσμικού πλαισίου που απαιτείται από τους μηχανικούς που ενεργούν είτε ως σύμβουλοι είτε ως ενεργειακοί επιθεωρητές.

Ο ίδιος αιτιολογεί το αίτημα της αναβολής και με το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί ο οδηγός του προγράμματος και θα απαιτηθεί χρόνος για την προετοιμασία των μηχανικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η έκδοση του οδηγού του προγράμματος αποτελεί κρίσιμο σημείο για την ορθή προετοιμασία όλων για την έναρξη του προγράμματος. Δεδομένου ότι τόσο ο οδηγός όσο και οι σχετικές αλλαγές στο υπόλοιπο θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο τώρα οριστικοποιούνται, είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής χρόνος προετοιμασίας από όλους προ της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων. «Αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη μελέτη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος και στην ορθότερη απορρόφηση των πόρων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ φαίνεται ότι έκανε την… πάσα στον υπουργό ΠΕΝ. Να δούμε εκείνος πως θα την αξιοποιήσει…

B2Green
By B2Green.gr 12:14, 12/10/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα