Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η ηλιακή ενέργεια θα οδηγήσει την κούρσα επέκτασης των ΑΠΕ τα επόμενα 10 χρόνια

Η ηλιακή ενέργεια θα οδηγήσει την κούρσα επέκτασης των ΑΠΕ τα επόμενα 10 χρόνια

Civiltech

Η ηλιακή ενέργεια θα οδηγήσει την κούρσα επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).  Στο ετήσιο World Energy Outlook 2020 ο οργανισμός αναφέρει ότι η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει το 80% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια θα την ακολουθήσουν. 

Ο συνδυασμός πράσινης ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 30% το 2030 από 8% το 2019, αναφέρει η έκθεση με την ενέργεια από φωτοβολταϊκά να αυξάνεται κατά μέσο όρο 12% ετησίως.

«Βλέπω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, η ηλιακή ενέργεια είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει νέα ρεκόρ ανάπτυξης ετησίως μετά το 2022. Εάν οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές εντείνουν τις προσπάθειές τους για καθαρή ενέργεια σύμφωνα με το Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης, η ανάπτυξη τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας θα είναι ακόμη πιο θεαματική – και εξαιρετικά ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

Όπως επισημαίνει η έκθεση η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη συγκριτικά με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα χρειαστεί να υποστηριχθεί από πολιτικές και τεχνολογίες που θα επιτρέπουν πολύ φθηνή πρόσβαση στο κεφάλαιο στις κορυφαίες αγορές επισημαίνει η έκθεση.

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι η μόνη σημαντική πηγή ενέργειας που συνέχισε να αυξάνεται το 2020, πρόσθεσε ο οργανισμός. Ένα πιο φιλόδοξο σενάριο, όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση του στόχου μηδενικών εκπομπών έως το 2050, θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Παρά την αύξηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 μετά από πτώση 2,4 γιγατόννων (Gt) το 2020 και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 το 2027 πριν αυξηθούν σε 36 Gt το 2030, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην ετήσια έκθεσή της για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας ο ΙΕΑ τονίζει ότι η υγειονομική κρίση μειώνει τις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως που φτάνουν σε χαμηλό δεκαετίας φέτος. Τα lockdowns λόγω του κορονοϊού, οδήγησαν στην μεγαλύτερη πτώση της ενεργειακής ζήτησης παγκοσμίως, περίπου 5%, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ωστόσο ο οργανισμός τονίζει ότι δε θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους για το κλίμα καθώς αυξάνεται η ζήτηση μακροπρόθεσμα για ορυκτά καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ η πετρελαϊκή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, θα αυξηθεί κατά 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030.

Στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές θα ανακάμψουν ως το 2030, αλλά είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν αρκετές επενδύσεις, επειδή οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν στεγνώσει από πιστώσεις. Ειδικότερα, η έκθεση προβλέπει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει η έκθεση, οι παραδοσιακοί παραγωγοί αισθάνονται επίσης τεράστιες πιέσεις από την κατάρρευση των τιμών και των εσόδων. Τα αποθέματα είναι υψηλά και οι αγορές είναι ήδη εφοδιασμένες για το εγγύς μέλλον, αλλά η συνεχής και άφθονη κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης έως το 2030 δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υποστηρίζει ο οργανισμός.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ προβλέπεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2022, ενώ οι προοπτικές για τους συμβατικούς παραγωγούς εξαρτώνται επίσης από την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κρίσης. Οι χώρες παραγωγής χαμηλού κόστους με μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά αποθέματα, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» αυτή υποστηρίζει ο οργανισμός. Άλλοι παραγωγοί, όπως το Ιράκ, η Αγκόλα και η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν οξείες δημοσιονομικές δυσκολίες και αγωνίζονται να δημιουργήσουν αύξηση των επενδύσεων.

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:29, 13/10/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα