Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα έργα επέκτασης της χωματερής στη Φυλή

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα έργα επέκτασης της χωματερής στη Φυλή

Civiltech

Στο τελικό στάδιο μπαίνει ο διαγωνισμός για τα έργα επέκτασης της χωματερής στην Φυλή που είναι αναγκαία αφού επί σχεδόν είκοσι χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

Στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν δύο διεκδικητές που είναι στην ουσία οι εργολάβοι που βρίσκονται και σήμερα εγκατεστημένοι στη Φυλή. Πρόκειται για την κοινοπραξία της ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την WATT, που έχει ήδη πάρει σημαντικό προβάδισμα μετά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών, και την Μεσόγειος. Η WATT διοικείται από τον πρώην επικεφαλής της ΗΛΕΚΤΩΡ Θαν. Κατρή.

Στην απόφαση του διαδημοτικού συνδέσμου που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, του ΕΔΣΝΑ που προχωράει το διαγωνισμό, αναφέρεται πως με την τεχνική λύση της κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT, ο νέος χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών βρίσκεται «εξ ολοκλήρου στην αδειοδοτημένη ΟΕΔΑ Φυλής. (…). Με την προτεινόμενη διάταξη η χωρητικότητα των νέων αποθέσεων, σύμφωνα με τον διαγωνιζόμενο ανέρχεται σε 4.153.000 κυβικά μέτρα, αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές (δίκτυα βιοαερίου, δίκτυο συλλογής στραγγιδίων, κ.λπ.), αποφεύγεται η κατάληψη μεγάλων νέων εκτάσεων στις οποίες δεν υπάρχουν υφιστάμενες αποθέσεις».

Με βάση την προσφορά της Μεσόγειος «η συνολική έκταση της περιοχής επέμβασης είναι περίπου 470,82 στρέμματα. Η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ΄ φάσης της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων. Επιπλέον στην μελέτη προτείνεται η αποκατάσταση επιφάνειας, η οποία ανέρχεται σε 125 στρέμματα περίπου». Τέλος «η συνολική χωρητικότητα του περιγραφόμενου ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 4.244.012,58 κυβικά μέτρα».

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα κριθεί μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που έχουν υποβάλει οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι που θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η χωματερή της Φυλής, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων -ΟΕΔΑ - Δυτικής Αττικής, βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής. Ο ΕΔΣΝΑ έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση το 2004 με το Δήμο Φυλής η οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης 1.000 στρεμμάτων (500 αρχικώς και 500 στη συνέχεια) για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και παράλληλα η καταβολή αντισταθμιστικών οφελών προς το Δήμο Φυλής για την περιβαλλοντική όχληση που υφίσταται από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Η διάρκεια της σύμβασης προβλέφθηκε 20ετής, δηλαδή μέχρι το 2024.

Αν και μεσολάβησαν δύο δεκαετίες, τα έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας στην Αττική ώστε να κλείσει η χωματερή, βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά. Μάλιστα η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας με τον Γ. Πατούλη δέχεται πλέον βολές καθώς, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, έχει καθυστερήσει σημαντικά την προετοιμασία για τις τρεις μονάδες που σχεδιάζει στο Λεκανοπέδιο καθώς και σειρά μικρότερων μονάδων επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων υλικών. Η Περιφέρεια αποδίδει την κωλυσιεργεία και στο γεγονός πως καθυστέρησε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι γνωστό πως η χωματερή της Φυλής, με βάση τις συμβάσεις που είναι εν ισχύ και αυτές που έχουν ήδη προγραμματιστεί να συναφθούν, αναμένεται να κορεσθεί σύντομα, ακόμα και μετά τα έργα επέκτασης που προγραμματίζονται.

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:24, 14/10/2020