ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr
ΔΕΗ: Καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές από το έκτακτο τέλος ΑΠΕ
Διαβάστε σχετικά:
Τελευταία άρθρα B2Green
- Στην εκκίνηση μεγάλες επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας
- Ν. Τσεμάνης: Χωροταξικοί απολογισμοί
- Ο κατάλογος με τις αιτήσεις επενδυτών ΑΠΕ, κύκλου Δεκεμβρίου
- Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου • Λίστα
- ΠΟΜΙΔΑ: Να δημοσιευτεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ για τη μείωση μισθωμάτων
«Παγώνει» η ΔΕΗ την επιβάρυνση των καταναλωτών από το τέλος προμηθευτών που επιβάλλεται για την εξυγίανση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Η ΔΕΗ δεν θα μετακυλίσει το κόστος. Το αντιμετωπίζουμε ως μέτρο COVID και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση επιλέγουμε να απορροφήσουμε το κόστος» δήλωσαν πηγές της επιχείρησης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με το «πακέτο» μέτρων για τις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε χθες.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 110 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και ισόποση επιβάρυνση των προμηθευτών ενέργειας με την επιβολή έκτακτου τέλους (ΔΕΗ και ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά). Από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται ότι η επιβάρυνση αυτή δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν ελεύθερα την εμπορική τους πολιτική, όμως είναι προφανές ότι λαμβάνεται υπόψη η πολιτική της ΔΕΗ.
Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει δύο σκέλη:
Μέτρα ταμειακού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην εξυγίανση του λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ο λογαριασμός θα εμφάνιζε στο τέλος του χρόνου έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ και πολλαπλάσιο τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή και αδυναμία πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) η βασική αιτία για την εμφάνιση του ελλείμματος ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της πανδημίας, που περιόρισε τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ από την αγορά ρεύματος.
Αφετέρου, διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα με όρους αγοράς. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, κεντρική στόχευση των ρυθμίσεων είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα ελεγχόμενα και λελογισμένα ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή χρήση του πιο πετυχημένου και αποτελεσματικού εργαλείου διεθνώς, του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model).
Η ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση τάχθηκε υπέρ της ένταξης των ΑΠΕ στην αγορά σημειώνοντας ότι πλέον οι ανανεώσιμες πηγές είναι απολύτως ανταγωνιστικές.
Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green
Είσαστε επαγγελματίες του χώρου & ψάχνετε για νέους πελάτες;
Σας περιμένουν ήδη στο Run My Project by B2Green!
Περισσότερες πληροφορίες, ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
Πρόσφατα άρθρα
Ροή άρθρων κατηγορίας
- Ο κατάλογος με τις αιτήσεις επενδυτών ΑΠΕ, κύκλου Δεκεμβρίου
- Αυξήθηκε κατά 10% η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρική αγορά
- Αυξήθηκαν 10,6% οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- ΕΛΤΑ vs Ιδιωτών για τις «ταχυδρομικές υπηρεσίες» της ΔΕΗ
- Οι νέες τιμές αναφοράς για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς από τον ΔΑΠΕΕΠ
- ΣΕΦ: Παράταση προθεσμιών λήξης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκά
- Πλωτά αιολικά πάρκα: Τι κάνει άραγε η Ελλάδα που έχει το Αιγαίο;
- Αιολική ενέργεια: Αύξηση ρεκόρ στην Ευρώπη για το 2020 Δείτε περισσότερα...