Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

FUV Products

Οδηγίες για σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών

Οδηγίες για σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών

Civiltech

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου και την αυξανόμενη χρήση τζακιών και σομπών ξύλων η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση των πυρκαγιών σε κατοικίες, που μπορούν να προκληθούν από την χρήση των ανωτέρω θερμαντικών συσκευών και ειδικότερα στις σωλήνες απαγωγής καπνού (καμινάδες), όπου κατά την διάρκεια της καύσης, υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασύρονται από τα καυσαέρια και καθώς απομακρύνονται από την θερμή εστία προς το λιγότερο θερμό περιβάλλον, υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ακόμα ευκαιρία ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

  1. Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φλόγας, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.
  2. Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.
  3. Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας ή του τζακιού είναι κλεισμένη σωστά.
  4. Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες και ψεκάστε την με νερό μετά την συλλογή της και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους ή σε κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου.
  5. Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  6. Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα και κυρίως με ξύλινα υποστυλώματα κεραμοσκεπών εφόσον διέρχονται μέσα από αυτές ή σε τυχόν αποθηκευμένα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις κεραμοσκεπές.
  7. Καθαρίστε συχνά τις καμινάδες και τις σωλήνες απαγωγής καπνού. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στις σκεπή αυτού ακόμα και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.
  8. Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα «σκουπίδια» στη φωτιά.
  9. Το ψήσιμο φαγητού και ειδικότερα ωμού κρέατος αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης ανάπτυξης της φωτιάς εντός της καμινάδας, αφού το λίπος που επικολλάται στα τοιχώματα αυτής λειτουργεί ως επιταχυντής.
  10. Τέλος, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει όταν λείπετε από το σπίτι να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Κώστας Παπανελόπουλος

athina984.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 17:51, 18/11/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα