"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης
Δασικοί χάρτες: Δεκτή από το ΥΠΕΝ η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών • Το πλήρες κείμενο
Διαβάστε σχετικά:
Τελευταία άρθρα B2Green
- Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου • Λίστα
- ΠΟΜΙΔΑ: Να δημοσιευτεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ για τη μείωση μισθωμάτων
- Εγκρίθηκαν τρία έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 477 εκατ. ευρώ
- Υπογραφή για την διαχείριση των απορριμμάτων της Περ. Πελοποννήσου μέσα στις επόμενες 10 ημέρες
- Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Τι δείχνει για το ιικό φορτίο το τελευταίο δείγμα από τα λύματα
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς έκανε δεκτή τη Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σχετικά με την προσαρμογή των κτηματικών χαρτών του Ν. 248/1976, ώστε να αναρτηθούν ως δασικοί χάρτες κατά την διαδικασία του άρθρου 153 Ν. 4389/2016.
Στη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ αναφέρονται τα εξής:
Αποδεχόμαστε την με ημεροχρονολογία 18.09.2020 Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών όπως διαλαμβάνεται επί αποσπάσματος πρακτικών της 8ης Συνεδρίασης με αντικείμενο θέματος: «Έκδοση γνωμοδότησης κατόπιν ερωτήματος σχετικά με την προσαρμογή των κτηματικών χαρτών του Ν. 248/1976, ώστε να αναρτηθούν ως δασικοί χάρτες κατά την διαδικασία του άρθρου 153 Ν. 4389/2016.», σύμφωνα με την οποία το εν λόγω Συμβούλιο:
σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 όπως ισχύει και σε εκτέλεση του (15) σχετικού, κατόπιν επισκόπησης όλων των σχετικών στοιχείων αναφορικά με το ερώτημα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών γνωμοδοτεί ομόφωνα τα εξής:
Α. Επί του (Α) ερωτήματος
Οι τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης δασικού χάρτη συνάδουν με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και νομολογία για την προσαρμογή των καταρτισθέντων με βάση το ν. 248/1976 κτηματικών χαρτών, ώστε αυτοί να θεωρηθούν και να αναρτηθούν ως δασικοί χάρτες. Η νεώτερη κατάσταση κρίνεται με τα πραγματικά δεδομένα τού χρόνου κατάρτισης, θεώρησης και εν τέλει ανάρτησης του δασικού χάρτη και αυτό αφορά σε επανεξέταση της έκτασης και απόδοση και απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης, αναφορικά με τη δημιουργηθείσα και εγκατασταθείσα δασοβιοκοινότητα, εφόσον βέβαια, δεν συντρέχουν οι όροι της παρ. 5δ του άρθρου 29 του ν.3937/2011, όπως διαμορφώθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 51 του ν. 4280/2014, οπότε ο όρος «δεν επανεξετάζεται» αφορά την απεικόνιση της μορφολογίας της έκτασης, θεωρώντας τη ως τελεσιδίκως κριθείσα ως μη δασική.
Ο χαρακτηρισμός, λοιπόν, ως ΑΔ, που απεικονίζουν τα πολύγωνα για τα οποία υπεβλήθη αντίρρηση, θα ήταν σύμφωνος με το θεσμικό πλαίσιο, τη διαμορφωθείσα νομολογία, για τον επιγενομένως, του χαρακτηρισμού στον κτηματικό χάρτη του ν. 248/1976, κτηθέντα δασικό χαρακτήρα (δια της δασικής μορφής) έκτασης και τις τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης δασικού χάρτη, αν δεν υπήρχαν οι προηγούμενες διοικητικές πράξεις, εκδοθείσες σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 10 παρ.1 Ι θ και 21 παρ. 10 του ν. 3208/2003.
Και τούτο διότι, το ανωτέρω πλαίσιο οφείλει να εναρμονίζεται με την νομοθεσία χωροταξικού – πολεοδομικού περιεχομένου (παρ. IV.B. ανωτέρω), σύμφωνα με την οποία τα εγκριτικά προεδρικά διατάγματα των ΕΣΧΑΔΑ επέχουν θέση σχεδίου πόλης και, συνεπώς, εντός των περιοχών που καθορίζονται από τα όρια αυτών δεν ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Εξ αυτού του λόγου, το εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ, δια του οποίου καθορίζονται οι όροι δόμησης και χρήσεων γης του συγκεκριμένου ακινήτου (επίδικης εδαφικής έκτασης), κατισχύει έναντι του επιγενομένως δασικού χαρακτήρα εκ της εγκατασταθείσας και αναπτυχθείσας δασοβιοκοινότητας.
Επομένως, εν προκειμένω λόγοι ασφάλειας δικαίου και προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου επιτάσσουν η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 5 στοιχ. δ’ του ν. 3937/2011 να ληφθεί υπόψη και να τύχει εφαρμογής κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη. Ακολούθως, ο δασικός χάρτης οφείλει να διορθωθεί, ώστε να αποτυπώσει την κατάσταση που εμφαίνεται στο ΠΔ του ΕΣΧΑΔΑ, το οποίο εξεδόθη λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 29 παρ. 5 στοιχ. δ’ του ν. 3937/2011.
Κατόπιν τούτων, επί του α ερωτήματος το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών αποφαίνεται ότι το σύνολο της έκτασης, που αφορά στο οικείο ΕΣΧΑΔΑ με την ονομασία «Παλιούρι Χαλκιδικής», υπάγεται στην κατηγορία «σχεδίου πόλης» των τεχνικών προδιαγραφών κατάρτισης δασικών χαρτών, με ένδειξη ΣΠ, ισχυουσών των ειδικότερων όρων που καθορίζονται από αυτό. Επομένως, ο δασικός χάρτης χρήζει διόρθωσης και εναρμόνισης με το ΠΔ του ΕΣΧΑΔΑ, όπως αυτό ισχύει κατόπιν του Πρακτικού Επεξεργασίας του ΣτΕ.
Β. Επί του (Β) ερωτήματος
Aναφορικά με την εφαρμογή των Τεχνικών Προδιαγραφών Κατάρτισης Δασικών Χαρτών, ειδικά, κατά την προσαρμογή των κτηματικών χαρτών του ν. 248/1976, ώστε να καταστούν δασικοί χάρτες του ν. 3889/2010 όπως ισχύει, οι οποίοι στη συνέχεια θεωρούνται προς ανάρτηση και υποβολή αντιρρήσεων και με δεδομένες τις διατάξεις της παρ. 5 εδ. δ ́ του άρθρου 29 του ν. 3937/2011, τα πολύγωνα που αφορούν σε βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή των καταργημένων διατάξεων (άρθρο 10 παρ. 1.Ι.θ και άρθρο 21 παρ. 10 του ν. 3208/2003), λαμβάνουν ένδειξη ΑΑ (Άλλης μορφής/κάλυψης) έκταση στους «Ιστορικούς Ορθοφωτοχάρτες 1945 – 1960» – (Άλλης μορφής/κάλυψης) έκταση στις πρόσφατες Α/Φ, χωρίς να επανεξετάζεται ο χαρακτήρας των εκτάσεων εντός των ορίων των εκδοθεισών βεβαιώσεων, κατά την προσαρμογή των κτηματικών χαρτών.
Ωστόσο, κατά την ανάρτησή τους ως δασικοί χάρτες, πλέον, υποβάλλεται αντίρρηση από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε περίπτωση που κατά την κρίση, όπως αυτή διατυπώνεται σε σχετική εισήγηση, της οικείας Διεύθυνσης Δασών υφίστανται πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να τεκμηριωθεί δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων (Αρ. 29 παρ. 5 εδ β ́ του ν. 3937/2011) και εφόσον αυτές (οι εκτάσεις) δεν υπάγονται σε κατηγορία των λοιπών διοικητικών πράξεων, που προβλέπονται στο εδ. ζ ́ της παρ. 6 και στην παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύουν με το άρθρο 48 του ν. 4685/2020.
Η παρ. 5 του άρθρου 154 του ν. 4389/2016, όπως υλοποιείται στις σχετικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΙ, παρ. ΙΙ6), εφαρμόζεται σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις εκτάσεων, εκτός των ανωτέρω, κατά την προσαρμογή των κτηματικών χαρτών ν. 248/1976 σε δασικούς χάρτες.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ
Είσαστε επαγγελματίες του χώρου & ψάχνετε για νέους πελάτες;
Σας περιμένουν ήδη στο Run My Project by B2Green!
Περισσότερες πληροφορίες, ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
Πρόσφατα άρθρα
Ροή άρθρων κατηγορίας
- Εξοικονομώ: «Να ζητήσουν συγνώμη από τους μηχανικούς»
- Μείωση ενοικίου κατά 80% και τον Φεβρουάριο
- Δασικοί Χάρτες: Αλαλούμ & «Είπα-Ξείπα» της Κυβέρνησης για να μη χάσει τη μάχη στο ΣτΕ, ενώ δεν παίρνει τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών
- Από ποιες περιοχές ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών
- Πώς αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι για τα «κουρεμένα» ενοίκια
- «Παγώνουν» οι επενδύσεις από ξένους στην ελληνική αγορά ακινήτων
- Παράνομες ηλεκτροδοτήσεις τελεσίδικα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων κτισμάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ
- Πώς θα δοθεί η έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση κατοικιών Δείτε περισσότερα...
Δημοφιλέστερα άρθρα
- Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τι ισχύει με το λογισμικό γρήγορης υποβολής δηλώσεων • Η απάντηση των ειδικών
- Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, μεταβιβάσεις ακινήτων, αυθαίρετα: Τι ισχύει υποχρεωτικά απο 01/01/21
- Συμμαχία ΤΕΕ: Το «φιάσκο» του εξοικονομώ σε όλο του το μεγαλείο • Εξωτερικό λογισμικό εν δράσει
- Σε κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν περιέλθει οι 40.000 ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταικών
- Νέα εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών
- Tα ποσά εισφορών που θα επιστραφούν στους επαγγελματίες
- Αυτό είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο
- Επίσκεψη Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ για όλα τα ανοικτά μέτωπα του Υπουργείου
- Επίδομα θέρμανσης: Παράταση αιτήσεων έως 14 Ιανουαρίου