Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων: Ακόμη ένα νομοσχέδιο!! Το ΥΠΕΝ στην υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων: Ακόμη ένα νομοσχέδιο!! Το ΥΠΕΝ στην υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ

Civiltech

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων κοινοποίησε στο B2Green κείμενο προς δημοσίευση σχετικά με το προβλημα που δημιουργούν "διατάξεις της τελευταίας στιγμής" του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του Συλλόγου:

Ακόμη ένα νομοσχέδιο!! Το ΥΠΕΝ στην υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ

Κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο 179 σελίδων και 139 άρθρων !!! το οποίο , σ;yμφωνα με την έντονη επικοινωνιακή πολιτική των ευφάνταστων υπουργών κ. Χατζηδάκη και κ. Οικονόμου οραματίζεται να ρυθμίσει την δαιδαλώδη χωροταξική πολιτική ????? Αλλά αντιθέτως:

Το νομοσχέδιο αυτό προσθέτει επιπλέον λίθους στο χαώδες υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ,και ως είθισται ασχολείται με πλειάδα συναφών θεμάτων χάνοντας τον επιδιωγμένο κύριο στόχο.

Αναλίσκεται περιμετρικά σε , διάφορα χωροταξικά εργαλεία, την εκτός σχεδίου δόμηση, τα συμβούλια αρχιτεκτονικής , τις μεγάλου μεγέθους τουριστικές αναπτύξεις , ……………

Το νομοσχέδιο αυτό , ‘’ως είθισται’’ δεν έλαβε υπ’οψιν τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που κατετέθηκαν κατά την διαβούλευση , ούτε τις ανησυχίες των σχετικών φορέων

Εκτός των ‘’διαφόρων’’ χωροταξικών θεμάτων , οι συντάξαντες , ασχολούνται… περιέργως και με θέματα ελέγχου αρχιτεκτονικών μελετών , επεμβαίνοντας αθόρυβα αλλά καίρια στην αποδυνάμωση της λειτουργίας των Έγκριτων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Εκει στο αρθρο 46 ,παρ. 1α προσετέθη ,εμβόλιμα μια παράγραφο “της τελευταίας στιγμής” η ακόλουθη:

(‘’…... για όσα υπάρχει αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δυνάμει των διατάξεων του ν. 3028/2002 (Α’ 153).’’)
Ω, τι επικίνδυνη ασάφεια!!

Με την εν λόγω προσθήκη ο συντάξας (ΥΠΕΑΝ) συμβάλλει στην περιπλοκότητα επι το μέγιστο του ελέγχου μελετών       και αντι να προτείνει τον εμπλουτισμό των  Έγκριτων  Συμβούλιων Αρχιτεκτονικής επιπλέον με αρχιτέκτονες της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων (ως προέβλεπε ο Νόμος 4030/ 11) όπου με αυτή την σύνθεση το συγκροτημένο αυτό όργανο θα ήταν αρμόδιο –

( ως ισχυει σήμερα και καταστρατηγείται από την υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, οτανσαφώς ο οργανισμός του Υπποα δεν δίνει τετοια δικαιοδοσία)- στην ουσιαστική διαδικασία , θα έλυε το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων και απώλειας χρόνου και σαφώς θα βοηθούσε στην πολυπόθητη ‘’one step ‘’ διαδικασία ελεγχου.
( Δεν έχουν ακόμη καταλάβει οι συντάξαντες γραφειοκράτες , ότι όπου επεμβαίνουν οι δύστοκες (λόγω υποστελέχωσης και επιστ. πλαισίου) υπηρεσ’ιες του ΥΠΠΟ , o χρόνος δεν μετρά !!

επι προσθέτως

ως καθοδηγούμενος νομοθέτης , ο συντάξας , επαναλαμβάνει την εμπλοκή του ΥΠΠΟ στο άρθρο 31 παρ 2 με την τελευταία εμβόλιμη !! φράση:

“….Ειδικά για τις περιπτώσεις εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους  ακολουθούνται οι ρυθμίσεις του ν. 3028/2002 (Α’ 153)”

Και βέβαια ως συνετό κράτος που διογκώνει με κάθε ευκαιρία την γραφειοκρατία, νομιμοποιεί, αποδέχεται και επιβραβεύει !!! και την δυστοκία υπηρεσιών , και επισημοποιεί την αποδοχή της χρόνιας καθυστέρησης των υπηρεσιών αρθρο 40 παρ 1 , …όπως βεβαιώσεις της δασικής ή της αρχαιολογικής και δασικής υπηρεσίας,

Οι συντάξαντες δεν πήραν παράδειγμα από την καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό την κατάρρευση των νεοκλασικών της Πάτρας της, του Πειραιά, της Κέρκυρας, τα επικίνδυνα που καταρρέουν στην Σάμο , στην Ερμούπολη,στην Κέρκυρα και ολη την Επικράτεια…) όταν παράλληλα, ωραιοποιείται η τσιμεντοποίηση τη Ακρόπολης, …..

Τέλος , ( πρώτη παγκόσμια πρωτοτυπία ) το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για μελέτες που έχουν ήδη συνταχθεί ,εγκριθεί η ενταχθεί σε υπηρεσίες , η επενδυτικά προγράμματα !

Tο οξύμωρο δε είναι ότι αυτά τα υπέγραψαν υπουργοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την ελάφρυνση των γραφειοκρατικών διαδικασίων!!

Νοέμβριος 2020

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων

Μανώλης Ισιγώνης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρόεδρος

Γιώργος Ευριπιώτης
Αρχιτέκτων Χωροτάκτης
Αντιπρόεδρος

B2Green
By B2Green.gr 18:06, 29/11/2020