Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Οι θέσεις και τα όπλα των μονομάχων στην Ελλάκτωρ-Οι κρίσιμες ισορροπίες

B2Green avatar
08:55, 04/12/2020
Business > Green Business > Νέα

Οι θέσεις και τα όπλα των μονομάχων στην Ελλάκτωρ-Οι κρίσιμες ισορροπίες

Civiltech

Σκληρή αναμένεται να είναι και αυτή η διαμάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, όπως προκύπτει από τις χθεσινές διαρροές κύκλων του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh αλλά και της πλευράς Καλλιτσάντση.

Δυόμισι χρόνια μετά την πολύμηνη κόντρα που οδήγησε στην επικράτηση της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor», υπό τους κ.κ. Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση, ο όμιλος γίνεται για δεύτερη φορά αντικείμενο μετοχικής διαμάχης.

Χθες το απόγευμα έφτασε στο γραφείο της Eλλάκτωρ το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με την υπογραφή του δικηγόρου Θεοδ. Καψιμάλη από το γραφείο του Ν. Δένδια, που εκπροσωπεί νομικά την Reggeborgh στη χώρα μας.

Κύκλοι της ολλανδικής πλευράς υποστηρίζουν πως «το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Eλλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί». Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Κατά ορισμένες πληροφορίες το ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει προσεγγίζει το 35%. Υπενθυμίζεται πως κατέχουν άμεσα περί το 5%, έχουν δικαίωμα προαίρεσης ώστε να αγοράσουν το 12,1% του Λεωνίδα Μπόμπολα ενώ η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων τους φέρνει να ελέγχουν επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10% - 12% μέσω άλλων οντοτήτων. Φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει για κοινό μέτωπο και με άλλους μετόχους που διαθέτουν μικρά ποσοστά στην εισηγμένη.

Η αντίπαλη πλευρά, η οικογένεια Καλλιτσάντση, ελέγχει το 25,6% της Ελλάκτωρ ενώ φαίνεται και εκείνη να έχει φίλιες δυνάμεις μεταξύ των μετόχων. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει εδώ και ημέρες για τη στάση της αμερικανικής Farallon, από την οποία οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν δανειστεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να πάρουν τον έλεγχο της Eλλάκτωρ το 2018 θέτοντας ενέχυρο το σύνολο του ποσοστού που ελέγχουν.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, μπορεί η Farallon να έχει λάβει ως ενέχυρο τις μετοχές, αλλά για να πουληθούν αυτές στους Ολλανδούς ή σε οποιοδήποτε άλλον, πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των αδερφών Καλλιτσάντση. Η εταιρεία Pemanoaro, το κοινό σχήμα που ελέγχει τις μετοχές τους, είναι εκείνη που τελικά θα βάλει το πωλητήριο κι όχι η Farallon.

Το παζλ έχει γίνει πιο πολύπλοκο καθώς εδώ και ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία περί επικείμενης συμφωνίας της πλευράς Καλλιτσάντση (και της Farallon) με τρίτους επενδυτές για το 25% για την οποία αναμένεται να υπάρξει επίσημη απάντηση σήμερα. Μεταξύ άλλων ακούγεται έντονα το όνομα του εφοπλιστή Γιάννη Καϋμενάκη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η διοίκηση της Ελλάκτωρ καλείται να ορίσει, εντός του επόμενου 45θημερου, την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που ζήτησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh «από κοινού με άλλους μετόχους». Όμως φαίνεται πως υπάρχει μια διαφωνία για τα θέματα που θα έχει η συνέλευση: Οι Ολλανδοί ζητούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη τόσο το θέμα της αλλαγής διοικητικού συμβουλίου, όσο και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου για τις δύο τελευταίες χρήσεις.

Η πλευρά Καλλιτσάντση υποστηρίζει πως για το διαχειριστικό έλεγχο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Πρωτοδικείο, «εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης». Προσθέτει πως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αφού στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην τακτική γενική συνέλευση όλοι οι μέτοχοι ενέκριναν τις λογιστικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της τελευταίας χρήσης. Υπενθυμίζει, επίσης, και την υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνει η εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου από διεθνή εξειδικευμένο οίκο.

Οι Ολλανδοί κράτησαν εδώ και πολλές εβδομάδες στάση αναμονής ενώ φούντωνε η σεναριολογία για την Ελλάκτωρ. Με τη χθεσινή κίνηση δείχνουν, πάντως, αποφασισμένοι να συγκρουστούν για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Reggeborgh ελέγχει άνω του 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημειώνεται, όπως αναφέρθηκε, πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η γενική συνέλευση πρέπει να συγκληθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα που κατατεθεί το αίτημα. Αν το διοικητικό συμβούλιο δεν λάβει απόφαση για την ημερομηνία και τα θέματα που θα συζητηθούν εντός 20 ημερών, τότε την απόφαση καλείται να λάβει το τοπικό Πρωτοδικείο.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:55, 04/12/2020