Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Επαγγελματική Ευθύνη Μηχανικού: Ανθρώπινα τα λάθη αλλά δυστυχώς βαραίνουν

Επαγγελματική Ευθύνη Μηχανικού: Ανθρώπινα τα λάθη αλλά δυστυχώς βαραίνουν

Civiltech

Από Γιώργο Κουτίνα (*)

Για το σοβαρό θέμα της Επαγγελματικής Ευθύνης Μηχανικών, δυστυχώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλης πληροφόρησης.

Τα σφάλματα δε συμβαίνουν από μόνα τους. Και είναι καλό να ξέρουμε πώς, για να τα αποφύγουμε όσο είναι δυνατό. Γιατί οι ευθύνες πάντα υπάρχουν και οι συνέπειες μπορεί να είναι βαριές. Παρά τα μέτρα και τις μεθόδους πρόληψης για την αποφυγή σφαλμάτων, είναι αποδεκτό ότι οι ζημίες και οι αστοχίες δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Ο Μηχανικός με την ιδιότητα του Μελετητή, Επιβλέποντα ή Συμβούλου στην υλοποίηση τεχνικών έργων αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες. Πέρα από τυχόν υλικές ζημιές μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος και για σωματικές βλάβες ή θάνατο κάποιου/ων.

Λάθος αποφάσεις, παραλείψεις, προβληματική επικοινωνία με τον Εργοδότη – Πελάτη ή με συνεργάτες, έλλειψη ομαδικού πνεύματος, χαλαρή επίβλεψη, είναι πιθανές αιτίες για κάποια "αστοχία" που θα μπορούσε να προκαλέσει αξιώσεις αποζημίωσης εις βάρος του Μηχανικού. Συνήθως, χωρίς πολλή σκέψη, η αστοχία αποδίδεται σε "κακό" μηχανικό. Όλοι κάνουμε λάθη και τα λάθη δεν οφείλονται σε αδιαφορία, σε άγνοια ή σε περιφρόνηση των κανόνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές φορές προσπαθούμε να λύσουμε λάθος πρόβλημα. Ή σπεύδουμε να εφαρμόσουμε γνωστές και «δοκιμασμένες» λύσεις αποκλείοντας νέες, εναλλακτικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα όταν οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι αυξημένες και απαιτείται μία εντελώς καινοτομική προσέγγιση, οι «ομοιότητες» με προηγούμενες κατασκευές είναι «εμφανείς». Η θεώρηση του κινδύνου έχει ένα υποκειμενικό - ποιοτικό σκέλος που σχετίζεται με τη συνολική μελέτη και ένα αντικειμενικό - ποσοτικό σκέλος που έχει να κάνει με τους υπολογισμούς. Δεν είναι τυχαία η ανάγκη για πραγματικό έλεγχο των μελετών και για ουσιαστική επίβλεψη προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα μιας κατασκευής. Ωστόσο, τα λάθη συμβαίνουν λόγω συγκεκριμένης στάσης και αντίληψης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Αμφισβήτηση: «Σ' αυτή την περίπτωση οι κανόνες δεν έχουν εφαρμογή».
  • Η Αυτοπεποίθηση: «Εγώ έχω τους δικούς μου κανόνες. Δεν έχω πέσει ποτέ έξω».
  • Η Πίεση-Βιασύνη: «Γρήγορα, να τελειώνουμε. Έχουμε και άλλες δουλειές»
  • Η Σιγουριά: «Λάθη κάνουν μόνο οι βλάκες, οι άσχετοι, και οι άπειροι».
  • Η Εξοικείωση: «Τι να μελετήσουμε; Το έχουμε κάνει τόσες φορές και το ξέρουμε».

Και βέβαια, ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η προσωπικότητα, η ικανότητα αντίληψης και η αποτελεσματικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως και η κούραση, η παραπλάνηση, η διάσπαση της προσοχής, η λάθος εντύπωση. Πάντως, το αξιοσημείωτο είναι οι άνθρωποί που κάνουν τα λάθη, έχουν επινοήσει οι ίδιοι τις διαδικασίες να προστατεύονται, νομικά και οικονομικά, από τις ζημιογόνες συνέπειες εις βάρος τους. Και, αυτό είναι η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης!

(*) Μηχανικός ΕΜΠ & ENSPM Γαλλίας, Εμπειρογνώμων Ασφαλίσεων, Διευθύνων Σύμβουλος της "ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ - Insurance Brokers, Ανταποκριτές Lloyd's" (gkoutinas@gmail.com , www.asfalisi-michanikou.gr )

Μήνυμα προς Αρχιτέκτονες / Μηχανικούς

Αγαπητοί Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί

Οι σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο των ιδιωτικών και δημόσιων έργων (εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αντίστοιχων ευθυνών σε ιδιώτες μηχανικούς, αυξημένες απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας υπηρεσιών), απαιτούν εκσυγχρονισμό και πρόνοια για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το επάγγελμα.

Θέματα όπως ηλεκτρονική έκδοση αδειών, έλεγχοι δόμησης από ανεξάρτητους μηχανικούς, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, περιβαλλοντικές μελέτες, ασφάλεια εργασίας κλπ, δημιουργούν πλέγμα ευθυνών που θα πρέπει κατάλληλα να αντιμετωπιστούν. Προς τούτο, σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή πρακτική εμπειρία, χρήσιμο και μοναδικό "εργαλείο" είναι η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ασφάλιση δεν είναι γνωστή στη χώρα μας. Χρειάζεται αντικειμενική ενημέρωση και πρωτοβουλία των ίδιων των Μηχανικών, αφού η Πολιτεία επιφυλάσσεται στο να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Οι εγχώριες Ασφαλιστικές Εταιρείες μάλλον δεν πρόκειται να πλησιάσουν τους Μηχανικούς και να διαπραγματευθούν μαζί τους το θέμα της Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης τους. Εστιάζουν τα ενδιαφέροντά τους σε άλλα ήπια και κερδοφόρα ασφαλιστικά προϊόντα (αυτοκίνητο, κατοικία, υγεία, συντάξεις) και δεν έχουν αντικειμενική ευχέρεια να διαχειριστούν ένα τέτοιο δύσκολο προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στο επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα.. Την απαραίτητη άρτια, αξιόπιστη και οικονομική λύση μπορεί να την προσφέρει στους Έλληνες Μηχανικούς μόνο κάποιος Φορέας με εμπειρία Μηχανικού και εξειδικευμένου Ασφαλιστή. Τέτοιος φορέας είναι η εταιρεία "ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ – Insurance Brokers, Εξουσιοδοτημένος Ανταποκριτής Lloyd's".

Καταχωρήστε το αίτημά σας για προσφορά, συμπληρώνοντας την απλοποιημένη φόρμα εδώ.

KOYTINAΣ A.E. – Insurance Brokers,
Εξουσιοδοτημένοι Ανταποκριτές Lloyd's

Email: info@koutinas.gr
Διεύθυνση: Υψηλάντου 17,
ΤΚ 15232 Χαλάνδρι
Τηλέφωνο: +30 2106821434
Website: www.asfalisi-michanikou.gr

B2Green
By B2Green.gr 19:59, 17/12/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα