Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Αποκρατικοποιήσεις: Η νάρκη στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η short list στην ΥΑΦΑ Καβάλας

Αποκρατικοποιήσεις: Η νάρκη στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η short list στην ΥΑΦΑ Καβάλας

Civiltech

Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά το επόμενο στάδιο της δικαστικής διένεξης με την ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, εκδικάζεται η έφεση που έχει ασκήσει η δημόσια επιχείρηση κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019 με την οποία δικαίωνε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στις καταγγελίες της για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραλάμβανε από τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2012-2015. Η ELFE μάλιστα ήγειρε και απαίτηση αποζημίωσης ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία της Καβάλας αξιώνει αυτό το ποσό υπολογίζοντας τις διαφορές των τιμών της εποχής εκείνης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά hubs φυσικού αερίου και τη σύμβαση με τις συναφείς ρήτρες πετρελαίου που έχει η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στο ενδεχόμενο που η ΔΕΠΑ Εμπορίας χάσει τη δίκη τότε ανοίγει ο δρόμο ώστε και άλλοι πελάτες της (όπως παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίας) για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων. Πληροφορίες, θέλουν μάλιστα, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η δημόσια εταιρεία να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Βέβαια, άλλοι κύκλοι σημειώνουν και το δικαίωμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει και σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο σε περίπτωση που το Εφετείο Αθηνών δεν την δικαιώσει.

Η εκκρεμότητα αυτή επηρεάζει και την πορεία της αποκρατικοποίησης, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της δικαστικής διαμάχης προκειμένου να διαμορφώσουν και αναλόγως τις προτάσεις τους.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως στο ενδεχόμενο που η τροπή της υπόθεσης είναι αρνητική για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τότε τινάζεται στον αέρα η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της. Αντίθετα, κανονικά συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών με τις δεσμευτικές προσφορές να προγραμματίζονται για τον Μάρτιο.

Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας

Προς το τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει και την τελευταία φάση του διαγωνισμού της παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.

Πηγές αναφέρουν ότι στο προαναφερόμενο διάστημα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το αν και τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα ή ορισμένα εξ αυτών θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλλαν η κοινοπραξία των ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Energean Oil & Gas και το σχήμα των κινεζικών εταιριών CMEC – MAISON GROUP. Να σημειωθεί ότι η Energean έχει ανακοινώσει πως έχει στη διάθεση της επιστολή πρόθεσης της αιγυπτιακής East Gas να συμμετάσχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 09:48, 13/01/2021

Δημοφιλέστερα άρθρα