Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

FUV Products

«Στερούν το επίδομα θέρμανσης από χιλιάδες δικαιούχους λόγω λάθους του Υπουργείου με τους ταχυδρομικούς κώδικες»

«Στερούν το επίδομα θέρμανσης από χιλιάδες δικαιούχους λόγω λάθους του Υπουργείου με τους ταχυδρομικούς κώδικες»

Civiltech

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατεθεσε η βουλευτής του Σύριζα κα. Ν. Γκαρά με θέμα: «Στερούν το επίδομα θέρμανσης από χιλιάδες δικαιούχους λόγω λάθους του Υπουργείου με τους ταχυδρομικούς κώδικες»

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Στερούν το επίδομα θέρμανσης από χιλιάδες δικαιούχους λόγω λάθους του Υπουργείου με τους ταχυδρομικούς κώδικες»

Με την υπ' αριθ. Α.1275/2020 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 5576/17-12-20 τ. Β'), καθορίστηκε για την περίοδο 2020-2021 το ύψος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τις προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγουν στις 11/01/2021.

Σε πολλές τοπικές κοινότητες ή οικισμούς της χώρας, οι κάτοικοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (pellet) για να θερμαίνονται. Κατά τη φετινή διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα στις αιτήσεις που προέρχονταν από τέτοιους οικισμούς, γεγονός που οφείλεται στην μη διασταύρωση και ταυτοποίηση παλαιών και νέων Ταχυδρομικών Κωδίκων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τέτοιου είδους προβλήματα διαπιστώθηκαν σε πολλές περιοχές και οικισμούς στο νομό Έβρου, στη Σαμοθράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ελλείψεις και παραλείψεις από την ίδια τη φορολογική διοίκηση που εγκλωβίζουν τους κατοίκους και τους αποστερούν από το αναφαίρετο δικαίωμα να λάβουν επίδομα θέρμανσης, γεγονός που αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος τους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι γνώριζε για το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε με τους δικαιούχους, αρνήθηκε να δώσει παράταση για όσο διάστημα χρειαζόταν, μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες πολίτες, χωρίς την παραμικρή δική τους υπαιτιότητα, παρά μόνο αρκέστηκε να μεταφέρει το τέλος της προθεσμίας μόλις 3 ημέρες μετά (από 11 σε 14 Ιανουαρίου 2021).

Ταυτόχρονα, η υποχρέωση ο δικαιούχος να πραγματοποιεί τις αγορές των επιδοτούμενων ειδών θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του προβλεπόμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 (ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου) έως και 28 Φεβρουαρίου 2021, διότι διαφορετικά αποκλείεται από την πλατφόρμα και λαμβάνει μόλις το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποιεί, δημιουργεί νέες συνθήκες στρέβλωσης και αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος όπου οι κάτοικοι, συχνά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναγκάζονται να προμηθευτούν καύσιμα και είδη θέρμανσης πολύ νωρίτερα από τις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν (01 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου).

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να διευθετηθεί οριστικά το διαπιστωμένο πρόβλημα στη φορολογική διοίκηση με την ταυτοποίηση παλαιών και νέων Ταχυδρομικών Κωδίκων, γεγονός που οδήγησε στον άδικο αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων επιδότησης για καυσόξυλα ή/και pellet, όπως διαπιστώθηκε σε πολλούς οικισμούς στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει νέα μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, που δεν θα είναι απλά κάποιων ελάχιστων ημερών, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που η ίδια δημιούργησε και να μπορέσουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών να λάβουν κανονικά την ενίσχυση που δικαιούνται από το επίδομα θέρμανσης;

Ποια μέτρα σχεδιάζει ο αρμόδιος Υπουργός να λάβει ώστε να απαλειφθεί στον νόμο ο αναιτιολόγητος και ανορθολογικός χρονικός περιορισμός κατά τον οποίο οι δικαιούχοι οφείλουν να αγοράζουν τα επιδοτούμενα καύσιμα για θέρμανση (01 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου), για να λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται, κριτήριο που δεν συμβαδίζει ούτε και αναγνωρίζει τις ειδικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές όπως ο Έβρος ή άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 16:55, 13/01/2021

Δημοφιλέστερα άρθρα