Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Εξοικονομώ: Ανοικτή επιστολή σε ΥΠΕΝ-ΤΕΕ • Ευθύνη καταχώρησης αίτησης, νομική διάσταση & προϋποθέσεις ένταξης

Εξοικονομώ: Ανοικτή επιστολή σε ΥΠΕΝ-ΤΕΕ • Ευθύνη καταχώρησης αίτησης, νομική διάσταση & προϋποθέσεις ένταξης

Σε συνέχεια της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς στην Κρήτη από τον μηχανικό κ. Μιχαήλ Φιλιππίδη, με σκοπό την ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης παράνομου λογισμικού κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ο κ. Φιλιππίδης επανέρχεται με ανοικτή επιστολή, απευθυνόμενη μέσω του B2Green το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, υπενθυμίζοντας το ποιος έχει την ευθύνη για την καταχώρηση αίτησης, ξεκαθαρίζοντας τη νομική πλευρά της χρήσης λογισμικού βάσει της επικοινωνίας του με τις αρμόδιες αρχές και τέλος, επισημαίνοντας τις βασικές προϋποθέσεις της χρηματοδότησης του προγράμματος, οι οποίες -σύμφωνα με τον μηχανικό- απέχουν από τη διαδικασία που ακολουθείται.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής:

Σήμερα ένοιωσα την ανάγκη να απευθυνθώ προς το Υπουργείο Ενέργειας και το ΤΕΕ με σκοπό να προσπαθήσω αν καταφέρω τελικά να βάλω μία τάξη στα γεγονότα και την λύση του γόρδιου δεσμού του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Θα προσεγγίσω κατ΄ αρχήν την πλευρά του ισχύοντος προγράμματος και τι ισχύει βάσει του ΦΕΚ και των αναρτημένων οδηγιών στην ιστοσελίδα του.

Θέμα 1ο : ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στην σελίδα (5) του ¨Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, για την υποβολή αιτήσεων¨ αναφέρει τα εξής:

Στις επόμενες παραγράφους παρουσιάζονται αναλυτικά οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τον ωφελούμενο για τη δημιουργία και την οριστική υποβολή της αίτησής του ενώ στο Παράρτημα ΙΙ του Κεφαλαίου 5 παρουσιάζεται συνοπτικά η διαδικασία διαχείρισης αίτησης από τον σύμβουλο έργου.

Είναι σαφές ότι την αίτηση την υποβάλλει αυστηρά ο ωφελούμενος σύμφωνα με τα παραπάνω αναγραφόμενα και όχι οποιοσδήποτε άλλος ούτε ακόμη ο Μηχανικός-Σύμβουλος του έργου με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πλήν της αναφερόμενης στην σελίδα του προγράμματος.

Το γεγονός ότι οι ιδιώτες για την ευκολία τους επιλέγουν να δώσουν τα στοιχεία τους από το ΤΑΞΙΣ σε Μηχανικό ή σύμβουλο έργου για να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη όπως αυτή περιγράφεται στο ¨Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, για την υποβολή αιτήσεων¨

Οπότε η χρήση λογισμικού από πλευράς των Μηχανικών ή συμβούλων έργου για καταχώρηση στοιχείων στην πλατφόρμα του προγράμματος είναι παράνομη και συγχρόνως δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ τους χωρίς να αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά πράττουν σε βάρος του εαυτού τους, μην υπολογίζοντας βεβαίως και τις συνέπειες που έχει μία τέτοια ενέργεια τους στην κοινωνία γύρω τους: ¨ελάτε σε εμάς ... εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους ...¨ διαφημίζουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιωτών και συναδέλφων τους στην ίση πρόσβαση στο πρόγραμμα χωρίς αιδώ, διαφημίζουν στην ουσία την εξαπάτηση και το κουρέλιασμα του καλύτερου προγράμματος μέχρι σήμερα. 

ΣΩΣΤΗ ΚΡΕΑΤΟΜΗΧΑΝΗ (ντροπή για όλους μας)

Θέμα 2ο: Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Μετά από επανελλημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγγλήματος, μου έκαναν σαφές ότι η χρήση λογισμικού για αυτόματη καταχώρηση στοιχείων παραβιάζοντας την διαδικασία σε κρατική ιστοσελίδα είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται μετά από την κατάθεση Μηνυτήριας Αναφοράς την οποία και έκανα στις 22/12/2020.

Θέμα 3ο: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΣΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

Οι βασικές προϋποθέσεις της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ είναι αναρτημένες στην ευρωπαϊκή σελίδα του προγράμματος χρηματοδότησης και είναι ξεκάθαρες:

  1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με στόχο την ετήσια μείωση κατανάλωσης όπως έχει ορισθεί.
  2. Η ίση πρόσβαση των ωφελουμένων στο πρόγραμμα αυτό.

Η διαδικασία που ακολουθείται αυτή την στιγμή δεν συνάδει με κανένα εκ των δύο.

Οι πλέον ενεργοβόρες κατοικίες αντιμετωπίζονται ισότιμα με νεώτερες λιγότερο ενεργοβόρες (ο λόγος €/kwh ετήσιας εξοικονόμησης παρά τον περιορισμό του σε 1,2€/kwh*m2*yr απέχει από την σωστή ιεράρχιση) και η ίση πρόσβαση των ωφελουμένων στην καταχώρηση δεδομένων στην πλατφόρμα έχει πάει περίπατο μακρυνό.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ :  Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  1. Απένταξη όλων των αιτήσεων, που καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα παράνομα ή μή.
  2. Ελεύθερη, χωρίς χρονικούς περιορισμούς για διάστημα δύο ημερών ανά περιφέρεια βάσει νέου προγραμματισμού, καταχώρηση/διόρθωση στοιχείων ωφελουμένων στην πλατφόρμα, δημιουργία λίστας ωφελουμένων ανά Περιφέρεια με βάση τον μαθηματικό τύπο που έχει προτείνει το ΤΕΕ Θεσσαλίας (τον δοκίμασα και μου φαίνεται δίκαιος με πιθανές διορθώσεις μελλοντικά).
  3. Απορρόφηση των εξαγγελμένων κονδυλίων με βάση την παραπάνω λίστα μοριοδότησης που θα δημιουργηθεί και ταυτόχρονη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίες λίστες θα αναρτηθούν ξεχωριστά ολόκληρες με διαφάνεια στην σελίδα του προγράμματος με πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως.

Θεωρώ την παραπάνω ενέργεια ως δίκαιη προς κάθε κατεύθυνση και την στηρίζω.

Μιχαήλ Φιλιππίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός

B2Green
By B2Green.gr 20:18, 13/01/2021

Δημοφιλέστερα άρθρα