Σε ΦΕΚ οι αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση • Το τελικό άρθρο kai όλη η σχετική νομοθεσία αναφοράς

Run My Project by B2Green
By Run My Project 19:04, 05/11/2017

Σε ΦΕΚ οι αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση • Το τελικό άρθρο kai όλη η σχετική νομοθεσία αναφοράς

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του ν. 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» στο οποίο συμπεριλήφθηκε το άρθρο με τις αλλαγές στην αυτόνομη θέρμανση.

Παραθέτουμε στο Run My Project το άρθρο 127 το οποίο αφορά  στις αλλαγές αυτές, στο οποίο επιπλέον έχουμε συμπεριλάβει ενεργούς σύνδεσμους προς όλη τη σχετική νομοθεσία που αναφέρεται στο άρθρο.

Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην αντίστοιχη νομοθεσία για να δει τις ακριβείς αλλαγές, προσθήκες & καταργήσεις που φέρει ο νέος κανονισμός.

Άρθρο 127

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 420/1987, του π.δ. της 27ης Σεπτεµβρίου/ 7ης Νοεµβρίου 1985 και του ν. 4342/2015

1. Η παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 (Α΄ 187), η οποία προστέθηκε µε την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3175/2003 (Α΄ 207) και τροποποιήθηκε µε την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 3661/2008 (Α΄ 89), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαµβάνουν περισσότερες από µία οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την αλλαγή του συστήµατος κεντρικής θέρµανσης και τη σύνδεση µε το δίκτυο φυσικού αερίου ή την εγκατάσταση συστήµατος τηλεθέρµανσης ή γεωθερµίας ή αντλιών θερµότητας ή άλλου συστήµατος θέρµανσης λαµβάνονται, εφόσον προκύπτει ότι η πιο πάνω αλλαγή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κανονισµού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.), µε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων του συνόλου των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής. Με την ίδια πλειοψηφία λαµβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθµιση των παραπάνω αποφάσεων, ιδίως για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάµενων εγκαταστάσεων θέρµανσης, την αλλαγή εξοπλισµού, τις επεµβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη µεταρρύθµιση, µεταβολή ή επέµβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, αφού ληφθούν υπόψη και τα οριζόµενα στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2364/1995 (Α΄ 252).

Με την ίδια πλειοψηφία και ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής λαµβάνονται και οι αποφάσεις για τη µόνιµη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου κύριων µεµονωµένων ιδιοκτησιών στις οποίες οι ιδιοκτήτες τους προτίθενται να τοποθετήσουν ανεξάρτητη μόνιµη εγκατάσταση θέρµανσης µε χρήση φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσουν αυτόνοµο σύστηµα τηλεθέρµανσης ή γεωθερµίας ή αντλιών θερµότητας ή άλλο αυτόνοµο σύστηµα θέρµανσης. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να προκύπτει ότι η ανεξάρτητη µόνιµη εγκατάσταση θέρµανσης βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κανονισµού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.).

Η απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών δεν είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής, όταν η τοποθέτηση ανεξάρτητης µόνιµης εγκατάστασης θέρµανσης διενεργείται από κύριες µεµονωµένες ιδιοκτησίες σε υφιστάµενες οικοδοµές οι οποίες δεν έχουν εγκατάσταση κεντρικής θέρµανσης.»

Θέλω προσφορά για αυτόνομη θέρμανση!

2. Μετά την παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 προστίθενται παράγραφοι 6, 7 και 8 ως εξής:

«6. Κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισµό σχέσεων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, µπορεί να ζητήσει εγγράφως από το διαχειριστή της πολυκατοικίας τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών µε θέµα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήµατος κεντρικής θέρµανσης ή την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 5. Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν συγκαλέσει εντός τριάντα (30) ηµερών τη συνέλευση, ο ιδιοκτήτης συγκαλεί τη συνέλευση αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου και καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ηµεροµηνία συνεδρίασης που πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ηµέρες από την ηµεροµηνία ανάρτησης της πρόσκλησης.

7. Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ηµερών από την ηµεροµηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, µε δική του δαπάνη, ευθύνη και επιµέλεια και κατά τρόπο που να µη θίγει τη θέρµανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου µε µόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρµανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνοµα µε το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνοµο σύστηµα θέρµανσης κατά τα οριζόµενα στην παράγραφο 5. Ο απαιτούµενος εξοπλισµός εγκαθίσταται σύµφωνα µε τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από τις κείµενες διατάξεις κατά περίπτωση, και τοποθετείται εντός της αυτονοµούµενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής µπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους σύµφωνα µε τους όρους των κείµενων πολεοδοµικών διατάξεων. Πριν από την έναρξη της εγκατάστασης αυτόνοµου συστήµατος θέρµανσης ο ιδιοκτήτης της αυτονοµούµενης ιδιοκτησίας γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής µέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναµενόµενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

8. Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονοµείται µε βάση τις διατάξεις της παραγράφου 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίµου του συστήµατος κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου, υποχρεούται όµως να συµµετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας µπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονοµούνται.»

3. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 εφαρµόζεται και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και έχουν συνδεθεί µε το δίκτυο φυσικού αερίου ή έχει εγκατασταθεί σε αυτές αυτόνοµο σύστηµα θέρµανσης σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 2 του ίδιου προεδρικού διατάγµατος. Στην περίπτωση αυτή, µε την αποσύνδεση δεν πρέπει να θίγεται η θέρµανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών και, περαιτέρω, πρέπει να έχει γίνει µόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρµανσης στις ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου αφορά σε δαπάνες που πραγµατοποιούνται µετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου.

4. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3.3.1 του άρθρου 1 του από 27.9.1985 προεδρικού διατάγµατος (Δ΄ 631), όπως το εδάφιο αυτό προστέθηκε µε την παρ. 11 του άρθρου 30 του ν. 3175/2003 (Α΄ 207), διαγράφονται οι λέξεις «µε χρήση αερίων καυσίµων».

5. Η µη επιβάρυνση µε δαπάνες λειτουργίας και έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρµανσης, που προβλέπεται στην παρ. 3.3.1 του άρθρου 1 του από 27.9.1985 προεδρικού διατάγµατος εφαρµόζεται και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου µε απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και έχουν συνδεθεί µε το δίκτυο φυσικού αερίου ή έχει εγκατασταθεί σε αυτές αυτόνοµο σύστηµα θέρµανσης σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987. Η µη επιβάρυνση που προβλέπεται στο προηγούµενο εδάφιο αφορά σε δαπάνες που πραγµατοποιούνται µετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόµου.

6. Καταργείται η παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (Α΄ 143) η οποία προστέθηκε µε το άρθρο 39 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241).

Run My Project by B2Green
By Run My Project 19:04, 05/11/2017



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL