Θέρμανση με φυσικό αέριο: οδηγίες kai συμβουλές για την εγκατάστασή σας ενόψει χειμώνα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:28, 19/11/2017

Θέρμανση με φυσικό αέριο: οδηγίες kai συμβουλές για την εγκατάστασή σας ενόψει χειμώνα

Για την ανάγκη έγκαιρου ελέγχου και σωστής συντήρησης των συσκευών φυσικού αερίου προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τα μέγιστα οφέλη από τη χρήση του, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός τεχνικός και συντηρητής συσκευών φυσικού αερίου Γιάννης Κοντομήτρος.

Τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν πέρσι από την βαρυχειμωνιά έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της συντήρησης στα μηχανήματα. Ο κ. Κοντομήτρος επισήμανε τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει ο χρήστης φυσικού αερίου για να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Για τις μονάδες που τοποθετήθηκαν, κακώς, εξωτερικά, καλό είναι να γίνει έλεγχος των μονώσεων, όπου υπάρχει κάτι φθαρμένο να αντικατασταθεί, γιατί αν σταματήσει η κυκλοφορία του νερού στις σωληνώσεις, είναι εύκολο μετά να παγώσουν όλα», τόνισε ο ειδικός τεχνικός. «Αυτό που συναντάμε συνήθως είναι τις σωληνώσεις να περνούν έξω από το σπίτι γιατί δεν θέλει να τις βλέπει η νοικοκυρά. Ωστόσο οι εξωτερικές σωληνώσεις θέλουν καλή μόνωση ή να τοποθετηθούν εσωτερικά, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια», συμπλήρωσε.

  • «Πριν από όλα αυτά θα πρέπει να έχει γίνει μία συντήρηση του λέβητα. Σωστό είναι η συντήρηση να γίνεται μετά το τέλος του χειμώνα και όχι τώρα το φθινόπωρο που συνηθίζουν όλοι, για να υπάρχει χρόνος να γίνει σωστή επισκευή.
  • Ο λέβητας έχει περίπου 10 έως πολύ 15 χρόνια ζωής. Στη 10ετία πάνω πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές ότι θα έχουν ένα έξοδο, να αλλάξουν το λέβητα. Μία βαριά επισκευή στα δέκα χρόνια δεν συμφέρει, καλύτερα να τον αντικαταστήσουν με νέο λέβητα .
  • Σε περίπτωση παγωνιάς, καλό είναι να λειτουργεί συνεχώς ο λέβητας, όσο δουλεύει, το νερό παραμένει καυτό και δεν μπορούν να παγώσουν οι σωλήνώσεις. Πριν κοιμηθούμε το βράδυ ας αφήσουμε ελάχιστα το νερό σε μία βρύση να τρέχει ελάχιστα, και αυτό αποτρέπει το ενδεχόμενο να παγώσει.»

Θέλω προσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση του συστήματος φυσικού αερίου

Η σωστή λειτουργία μιας εγκατάστασης φυσικού αερίου και η διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης του συστήματος προϋποθέτει μια ποιοτική και συστηματική συντήρηση. Είναι σημαντικό η όποια εργασία ελέγχου ή συντήρησης να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους τεχνικούς ενώ από την πλευρά μας είναι απαραίτητο να τηρούμε συγκεκριμένο αρχείο με τα έγγραφα που αφορούν το σύστημά μας και τις διαδικασίες συντήρησης που έχουμε πραγματοποιήσει.

Συχνότητα συντήρησης

Διαδικασίες όπως η συντήρηση των συσκευών φυσικού αερίου, ο καθαρισμός του λέβητα, η ρύθμιση του καυστήρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά ετησίως.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος – συντήρηση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης έλεγχο της στεγανότητας της καμινάδας αλλά και γενικότερο έλεγχο της συνολικής εγκατάστασης.

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι χρήστες να παρεμβαίνουν στο σύστημα του φυσικού αερίου, ακόμη κι εάν πρόκειται για επιδιορθώσεις οι οποίες ενδεχομένως να φαίνονται «εύκολες». Κάθε είδους παρέμβαση ή έλεγχος πρέπει να γίνεται είτε από τον εγκαταστάτη του συστήματος είτε από εξειδικευμένους και αδειοδοτημένους υδραυλικούς και τεχνικούς καυστήρων.

Με τη σωστή συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων, εκτός από ασφάλεια, εξασφαλίζεται και η βελτίωση της απόδοσης και κατ' επέκταση εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, προτείνεται σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από την υποχρέωση να θυμούνται την ημερομηνία της τελευταίας συντήρησης, να συνάψουν συμβόλαιο τακτικής συντήρησης με την εγκαταστάτρια εταιρία, έτσι ώστε η διαδικασία να «αυτοματοποιείται» κάθε χρόνο χωρίς ενδεχόμενα προβλήματα στην ασφάλεια της εγκατάστασής μας λόγω... αφηρημάδας.

Συμβουλές για την ασφάλεια του λεβητοστασίου

  • Ο χώρος του λεβητοστασίου θα πρέπει να διατηρείτε καθαρός από εύφλεκτα υλικά και να μην μετατρέπεται σε αποθήκη.
  • Η πόρτα του λεβητοστασίου πρέπει να παραμένει πάντα κλειστή. Ασφαλίστε το τοποθετώντας μηχανισμό επανάκλισης.
  • Τα ανοίγματα αερισμού πρέπει να διατηρούνται πάντα ανοιχτά και οι θυρίδες των περσίδων πρέπει να παραμένουν πάντα ανοιχτές και καθαρές από σκουπίδια.
  • Μην απενεργοποιείτε ανιχνευτές και άλλα συστήματα ασφαλείας της εγκατάστασης.
  • Αλλάξτε φθαρμένα σπιράλ καπναγωγών και τοποθετείστε καπέλο στην κεντρική καπνοδόχο.
  • Αλλάξτε φθαρμένα καλώδια ρεύματος και καλύψτε γυμνούς πίνακες ρεύματος.
  • Καλέστε εξειδικευμένο συνεργείο για συντήρηση και ακολουθείστε τις συμβουλές τους.

Θέλω προσφορά συντήρησης θέρμανσης!

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:28, 19/11/2017



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL