Πώς θα πάρετε έως και €25.000 με το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Run My Project by B2Green
By Run My Project 16:48, 26/12/2017

Πώς θα πάρετε έως και €25.000 με το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα θερμομόνωσης και θέρμανσης, αλλά και εγκαταστάσεις συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» που θα ξεκινήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος τη νέα χρονιά.

Συνολικά για τη νέα γενιά επιδοτήσεων που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να ανακουφίσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά σπίτια, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 292 εκατ. θα είναι εθνικοί πόροι και τα υπόλοιπα συμμετοχή ιδιωτών και τραπεζών. Το τελευταίο διάστημα γίνονται απανωτές συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να ξεκινήσει η υποδοχή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το πρώτο δίμηνο του 2018. Πριν από τα Χριστούγεννα προβλέπεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η απόφαση με την οποία θα εγκριθεί ο Οδηγός Εφαρμογής πάνω στον οποίο θα στηριχθεί όλη η υλοποίηση του νέου προγράμματος. Την ίδια ώρα γίνονται οι απαιτούμενες δοκιμές του πληροφοριακού συστήματος που θα διασυνδεθεί με τις τράπεζες, με στόχο να «κουμπώσουν» σε αυτό όλα τα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο των συστημικών τραπεζών που φημολογείται ότι εξυπηρετούνται μέχρι στιγμής. Η ένταξη και των συνεταιριστικών τραπεζών στο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» είναι υψηλής προτεραιότητας θέμα προκειμένου να υπηρετήσουν τον στόχο της διάχυσης του προγράμματος και στις τοπικές κοινωνίες. Μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο status του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» είναι ότι οι ενέσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν να γίνουν χωρίς τη λήψη δανείου από τους δικαιούχους και να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια.

Θέλω να καταθέσω αίτηση μόλις ξεκινήσει το νέο 'εξοικονομώ'!

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Τις προϋποθέσεις για ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα καθορίζουν αμιγώς εισοδηματικά κριτήρια. Στο νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνονται συνολικά επτά κατηγορίες με μέγιστο ποσοστό επιδότησης 60% έως 10.000 ατομικό εισόδημα (έως 20.000 οικογενειακό) και ελάχιστο 0% για όσους διαθέτουν ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δίνεται επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου. Τα ποσά επιδότησης θα προσαυξάνονται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ βάσει του σχεδίου οι επιλέξιμες δαπάνες δεν θα υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ. Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια κατοικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει φορολογικών στοιχείων ως κύρια. Επίσης πρέπει να είναι «καθαρή» από πλευράς πολεοδομικών παραβάσεων.

 

Στο πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτιρίου ή του συγκροτήματος να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να αποτελούν ένα ενιαίο διακριτό σύνολο. Δεν θα είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.

Χρειάζεται απόφαση της γενικής συνέλευσης για να υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό.

Στη συνέχεια υποβάλλεται ένα συνολικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το τμήμα του κτιρίου που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα και γίνονται οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Οσοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στις παρεμβάσεις που αποφάσισε η συνέλευση της πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια. Εφόσον πρόκειται για μισθωμένη κατοικία, ο ιδιοκτήτης χάνει την προσαύξηση της επιδότησης του 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Ετσι, το συνολικό ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να είναι πάνω από 80.000 ευρώ στο σύνολο των αιτήσεων εφόσον πρόκειται για πολυκατοικία. Επίσης, δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο πρόγραμμα όσοι έχουν υπαχθεί σε παλιότερα προγράμματα («Εξοικονομώ Κατ' Οίκον Ι»).

Η ένταξη μιας κατοικίας στο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» προϋποθέτει τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. Η πρώτη γίνεται για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) προκειμένου να είναι επιλέξιμες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα κτίρια. Για να κριθεί μια κατοικία επιλέξιμη από το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ». Το ΠΕΑ καταχωρείται στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία (παρεμβάσεις, ύψος δαπάνης κ.ά.) για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος. Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων οι ιδιοκτήτες διενεργούν νέα ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδουν νέο πιστοποιητικό. Ολη η διαδικασία μπορεί να ανατεθεί σε συμβούλους έργου (μηχανικούς) και η δαπάνη να καλυφθεί από το πρόγραμμα αρκεί να έχει γίνει αποδεκτή η αίτηση και να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων ανά Περιφέρεια και όχι μετά τον Δεκέμβριο του 2021.

Δήλωση Χατζηδάκη

«Ο σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα τρέξει το "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον" θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018», υποστηρίζει σε πρόσφατη παρέμβασή του για το νέο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει από τον Φεβρουάριο του 2015 την προκήρυξη του προγράμματος, «στην πραγματικότητα ούτε ο οδηγός του προγράμματος έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί από το υπουργείο ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, ούτε ο εξωτερικός σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ έχει επιλεγεί για την επεξεργασία και διαχείριση των αιτήσεων που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών». Παράλληλα, σύμφωνα με όσα σημειώνει σε σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο κ. Χατζηδάκης, πρόσφατα ανέκυψε «σημαντικό πρόβλημα με τον αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.), που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι στο πρόγραμμα».

Οπως εξηγεί, «παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση 5 μηνών στο ΦΕΚ οι τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κ.Εν.Α.Κ., τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 21 Νοεμβρίου ανέστειλε την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. λόγω σφαλμάτων στο ΦΕΚ». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «εκκρεμούν οι σχετικές ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθούν και δημοσιευτούν σε ΦΕΚ (προκήρυξη οδηγού προγράμματος, συμφωνία Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης), καθώς και πολλές ακόμη εγκύκλιοι και αποφάσεις».

της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Run My Project by B2Green
By Run My Project 16:48, 26/12/2017



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL