Θέρμανση για εκείνους που δεν παίρνουν επίδομα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:02, 01/01/2018

Θέρμανση για εκείνους που δεν παίρνουν επίδομα

Το επίδομα θέρμανσης, αν και μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι θα μοιραστεί σε 500.000 νοικοκυριά ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών παραμένει εκτός και έχει να αντιμετωπίσει το ακριβό πετρέλαιο το οποίο σε πολλές περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα σε νησιά των Κυκλάδων, στα Δωδεκάνησα ή τη Στερεά Ελλάδα ξεπερνά και το 1 ευρώ το λίτρο.

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι εναλλακτικές για τους καταναλωτές περιορίζονται είτε στη λύση της αγοράς μικρών ποσοτήτων είτε σε άλλα καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο, τα πέλλετ ή κλιματιστικά συστήματα, σόμπες και αερόθερμα.

Θέρμανση με φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί μια οικονομική εναλλακτική καθώς μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης έως και 70% ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και η εξοικονόμηση για το μαγείρεμα. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν στο ακίνητο οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και να υπάρχει φυσικά δίκτυο φυσικού αερίου.

Συχνά εκφράζεται η απορία εάν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου σε ένα διαμέρισμα, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι είναι δυνατό να γίνει αυτό με την τοποθέτηση ενός επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ένα τέτοιο αυτόνομο σύστημα ότι είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πλήρης ανεξαρτησία της θέρμανσης.

Σημειώνεται πάντως ότι την Πέμπτη, 28/12/2017, προκηρύχθηκε η δράση για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες, κάτι που θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τα νοικοκυριά που θέλουν να καταφύγουν στο φυσικό αέριο.

Η δράση αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές.

Παράλληλα, ύστερα από απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό υπάρχει δυνατότητα αποκοπής από την κεντρική θέρμανση και χρήσης αυτόνομου συστήματος φυσικού αερίου. Η νέα διαδικασία για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες προβλέπει τον τρόπο αποσύνδεσης των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση και την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση και να συμμετέχει μόνο στη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.

Θέλω προσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

Θέρμανση με πέλλετ (βιομάζα)

Η χρήση σόμπας που καίε πέλλετ μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση από 40%-60% και το κόστος της ξεκινά από περίπου 1000 ευρώ. Μία λύση αποτελεί ο λέβητας πέλλετ και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου.

Για να καλυφθεί ολόκληρη η χειμερινή περίοδος απαιτούνται 4.000-5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο, και τον ηλεκτρισμό. Το βασικό της μειονέκτημα, όπως και του καυστήρα βιομάζας, είναι ότι χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλλετ.

Κάτι ακόμη που απαιτεί προσοχή στην περίπτωση της χρήσης βιομάζας είναι η επιλογή των πέλλετ τα οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένα καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί τοξικά. Τα πέλλετ κατασκευάζονται από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασία ξύλου ενώ πέλλετ μπορούν να κατασκευαστούν από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, όπως σιταριού, ρυζιού, καλαμποκιού κλπ, ή από φυτά όπως η αγριαγκινάρα και άλλα. Χαρακτηριστικό των πέλλετ από τέτοια υλικά είναι συνήθως η χαμηλότερη θερμογόνος δύναμη και το υψηλό ποσοστό στάχτης το οποίο μένει ως κατάλοιπο κατά την καύση.

Θέλω προσφορά για θέρμανση με πέλλετ!

Θέρμανση με ενεργειακό τζάκι

Το ενεργειακό τζάκι αποτελεί λύση η οποία μπορεί να επιλεγεί και «κατόπιν εορτής» δηλαδή να προστεθεί ακόμη και αν δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο κτίριο. Το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και σε σύγκριση με το παραδοσιακό μπορεί να έχει ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερη απόδοση.

Η κατανάλωση μιας καλής εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4-6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40-50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλων για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον «καίει» για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/ κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, κόστος σαφώς χαμηλότερο απ' ότι το πετρέλαιο.

Θέλω προσφορά για ενεργειακό τζάκι!

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:02, 01/01/2018



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL