Τα ναι και τα όχι όταν ανάβουμε το κλιματιστικό

Run My Project by B2Green
By Run My Project 11:06, 24/07/2018

Τα ναι και τα όχι όταν ανάβουμε το κλιματιστικό

Εάν αναρωτιέσαι γιατί αισθάνεσαι έτσι, έλεγξε πώς αερίζεται το δωμάτιο: πιθανόν να διαπιστώσεις ότι υπεύθυνο είναι το air condition.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ο αέρας που διοχετεύουν τα κλιματιστικά ανακυκλώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι οι ρύποι παγιδεύονται στο χώρο και μεταβάλλουν έτσι την ατμόσφαιρα όχι μόνο σε δυσάρεστη αλλά και σε επικίνδυνη.

Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο όταν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλά άτομα, μοκέτες και χαλιά ή καπνός τσιγάρου. Όλα τα αιωρούμενα σωματίδια, οι οργανικές ενώσεις και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και δρουν εις βάρος της ανθρώπινης υγείας.

Το αποτέλεσμα; Υπνηλία, πονοκέφαλος, χαμηλή ενεργητικότητα και παραγωγικότητα, δύσπνοια κ.λπ. Εκτός από αυτά, συχνά τα κλιματιστικά θεωρούνται υπεύθυνα και για ψύξη, κρυολόγημα, πιάσιμο όταν ο αέρας ψύχεται επικίνδυνα και στοχεύει σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως η πλάτη, η μέση, ο λαιμός, το κεφάλι.

Τι να προσέξεις στην αναζήτηση και στη χρήση του κλιματιστικού

Οι ειδικοί συνήθως συμβουλεύουν τους αγοραστές να προσέχουν τα εξής στοιχεία προτού καταλήξουν στην αγορά κάποιου μοντέλου κλιματιστικού.

  • Τη θέση του. Το μηχάνημα δεν πρέπει να τοποθετείται σε ύψος μικρότερο των 2 μέτρων. Έτσι, η λειτουργία του κρίνεται αποτελεσματική, χωρίς να ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του χρήστη.
  • Επιπλέον, το μέγεθος πρέπει να αναλογεί στο χώρο για τον οποίο προορίζεται, διαφορετικά δε θα διατηρείται η θερμοκρασία στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τα περισσότερα κλιματιστικά διέπονται από τον ακόλουθο βασικό κανόνα: μονάδα απόδοσης κλιματιστικού ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Τήρησε μόνος σου ή σε επικοινωνία με τους αρμόδιους τεχνικούς τις οδηγίες των κατασκευαστών περί συντήρησης, καθαρισμού και ελέγχου των κλιματιστικών εγκαταστάσεων.
  • Όταν το χρησιμοποιείς, φρόντισε να διακόπτεις συχνά τη χρήση του κλιματιστικού και να ανανεώνεις τον αέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επίσης και να φροντίσεις να μην πέφτει ο ψυχρός αέρας απευθείας πάνω σου, προκαλώντας σου ψύξη.

Εναλλακτικές λύσεις

  • Εάν έχεις ήδη κακή εμπειρία από τα κλιματιστικά και η… ψύξη σου έχει χτυπήσει την πόρτα πολλές φορές, υπάρχουν κάποιες ενέργειες, ώστε το καλοκαίρι να διατηρείς το σπίτι ή το γραφείο σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς κίνδυνο και προβλήματα.
  • Εξέτασε κατ’ αρχάς τη λύση του ανεμιστήρα. Η αγορά διαθέτει μοντέλα σε όλα τα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα ώστε, επιπλέον, να διακοσμεί μοναδικά το χώρο σου.
  • Για ακόμη πιο δροσερή και φρέσκια ατμόσφαιρα, μπορείς να δοκιμάσεις τους υδρανεμιστήρες (aircoolers) που λειτουργούν με νερό.
  • Τα φυλλοβόλα δέντρα και τα αναρριχώμενα φυτά προσφέρουν σκιά και διατηρούν χαμηλά τη θερμοκρασία, ενώ, ταυτόχρονα, ομορφαίνουν το σπίτι ή το γραφείο.
  • Βεβαιώσου όμως ότι ο χώρος διαθέτει παράθυρα, καθώς ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται. Ο φρέσκος αέρας αποτελεί μία ακόμη, απόλυτα οικονομική, λύση. Ο φυσικός αερισμός ελαττώνει τη θερμοκρασία μέχρι και δύο βαθμούς, ειδικά όταν είναι διαμπερής.

capital.gr

Run My Project by B2Green
By Run My Project 11:06, 24/07/2018



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL