Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Τα 12 μυστικά για να το δηλώσεις

Run My Project by B2Green
By Run My Project 19:09, 31/03/2019

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Τα 12 μυστικά για να το δηλώσεις

Σημαντικές εκπτώσεις και πολλές δόσεις προβλέπει η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ειδικά για όσους σπεύσουν να υποβάλουν δηλώσεις έως τις 8 Απριλίου.

Θέλω να τακτοποιήσω το αυθαίρετό μου!

1. Απευθυνθείτε σε έναν μηχανικό και μετά την αυτοψία που θα κάνει θα υπολογίσει το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσετε. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε σχετικά με την τιμή της ζώνης της περιοχής, καθώς και πότε έγινε η κάθε αυθαιρεσία, ώστε να κάνει σωστό υπολογισμό.

2.Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι το Ε9, αν η αίτηση γίνεται από τον ιδιοκτήτη. Σε οποιοδήποτε άλλη περίπτωση κάποιο έγγραφο που αποδεικνύει το έννομο συμφέρον. Εφόσον έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, το στέλεχος της άδειας και τα σχέδια της. Αν το ακίνητο έχει ενταχθεί και σε παλαιότερες ρυθμίσεις αυθαιρέτων θα πρέπει να προσκομιστούν οι αιτήσεις.

3.Το Κτηματολόγιο ζητεί μόνο δήλωση ιδιοκτησίας και δεν ασχολείται με τον χαρακτήρα των κτιρίων. Η δήλωση είναι υποχρεωτική.

4.Όσοι κάνουν τη δήλωση μέχρι τις 8 Απριλίου θα τύχουν έκπτωσης 10% επί του προστίμου. Όσοι τα δηλώσουν από τις 9 Απριλίου έως τις 8 Οκτώβρη θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%. Όσοι προβούν σε τακτοποίηση από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20%.

5.Υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις αν γίνει η δήλωση τώρα. Προβλέπεται επιπλέον μείωση κατά 20% για την εφάπαξ εξόφληση του προστίμου.

6.Για να υπαχθεί κάποιος στον νόμο πρέπει να καταβάλει ένα παράβολο ανάλογο με την αυθαιρεσία. Ξεκινά από 250 ευρώ και φθάνει τα 10.000 ευρώ.

7.Η 28η Ιουλίου 2011 είναι η "κόκκινη" γραμμή μετά την οποία κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά θεωρούνται εκτός νόμου και κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέα.

8. Επιβάλλονται δύο πρόστιμα, πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Εξαρτάται από το μέγεθος του κτιρίου και την αξία της περιοχής.

9. Μόνο αν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε αυτοκατεδάφιση, υπάρχει δυνατότητα διαγραφής των προστίμων.

10.Μετά τη λήξη του νόμου τον προσεχή Νοέμβριο όσες αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται.

11. Μέχρι να γίνει η οριστική οριοθέτηση ενός ρέματος, ψηφίστηκε ρύθμιση: για μεγάλα ρέματα η απόσταση πρέπει να είναι 50 μέτρα δεξιά και 50 μέτρα αριστερά. Για μεσαία 25 μέτρα από κάθε πλευρά και για μικρά 10 μέτρα από κάθε πλευρά.

Θέλω να τακτοποιήσω το αυθαίρετό μου!

12.Το υπουργείο διαμορφώνει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις με τακτοποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις για 25 ή 40 χρόνια βάσει των διατάξεων που είχαν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Εφημερίδα "Έθνος"

Run My Project by B2Green
By Run My Project 19:09, 31/03/2019Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες
Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Ariston
Calda Energy - Aermec
Novart
Bosch
NanoDomi
Green Awards
13th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
Verde.Tec 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL