Συνέχεια στο ‘’εξοικονομώ’’ αποφάσισε το ΥΠΕΝ • Ανοίγει κανονικά τη Δευτέρα 16/09

Run My Project by B2Green
By Run My Project 15:43, 13/09/2019

Συνέχεια στο ‘’εξοικονομώ’’ αποφάσισε το ΥΠΕΝ • Ανοίγει κανονικά τη Δευτέρα 16/09

Στην απόφαση να ξεκινήσει κανονικά τη Δευτέρα 16/09 ο β’ κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II” κατέληξε τελικά το ΥΠΕΝ.

Το δίλλημα στο οποίο κλήθηκε να αποφασίσει το ΥΠΕΝ ήταν:

  • αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του πληροφοριακού συστήματος αναφορικά με τον όγκο των επισκεπτών και των αιτήσεων (η οποία όμως θα έφερνε γκρίνια λόγω των πολλών αναβολών που έχουν κουράσει την αγορά), ή
  • έναρξη υποβολής αιτήσεων τη Δευτέρα 16/09, με την οποία θα έδινε τέλος στις συνεχείς αναβολές (με αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα από το μεγάλο όγκο επισκεπτών και αιτήσεων στο πρόγραμμα και τα αντίστοιχα παράπονα)

Στην πρώτη περίπτωση συγκλίνει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, σύμφωνα και με την έρευνα του B2Green, στην οποία συμμετείχαν 5.840 επαγγελματίες & ενδιαφερόμενοι. Όμως, σε περίπτωση κατά την οποία δινόταν νέα παράταση και φτάναμε στην τελική, νέα ημερομηνία έναρξης χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα από τον όγκο των επισκεπτών στο πρόγραμμα, το πρόβλημα για το ΥΠΕΝ θα ήταν μεγαλύτερο, και απ’ ότι φαίνεται, αυτό επηρέασε την τελική απόφαση.

Αυτό που απομένει πλέον να δούμε είναι το κατά πόσο θα "αντέξει" το πληροφοριακό σύστημα κατά την υποβολή των αιτήσεων, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμο για τη συνέχεια του προγράμματος. Και αυτό δεδομένου ότι σε περίπτωση κατά την οποία χαθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης με υπαιτιότητα του πληροφοριακού συστήματος, θα μπορούσαν να προκύψουν νομικές διεκδικήσεις, ικανές να παγώσουν το πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε δε πως το φαινόμενο αυτό αποσοβήθηκε κατά τον 1ο κύκλο του Εξοικονομώ II, μέσω της αύξησης των κονδυλίων, υπάγοντας τελικά σχεδόν όλες τις πλήρεις και σωστές αιτήσεις στο πρόγραμμα.

Δείτε παρακάτω τη σχετική ανακοινωση του ΥΠΕΝ:

Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενεργοποιείται τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος exoikonomisi.ypen.gr και την σχετική υποσελίδα για τον Β’ Κύκλο exoikonomisi-b.ypen.gr
 
Εκεί παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματα του Β’ κύκλου του Προγράμματος, στις Συχνές Ερωτήσεις, στα Τεχνικά Εγχειρίδια Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα
 
Για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3000877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr
 
Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 211 1001616 και 2310 804004 ή στην διεύθυνση support.ekoii@exoikonomisi2-ypen.gr
 
Η έναρξη του Β’ κύκλου της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα γίνει τμηματικά ανά ομάδα περιφερειών ξεκινώντας στις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια.
 
Περιφέρεια
Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας
Από 16.09.2019
 
Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων,
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου,
Βορείου Αιγαίου, Κρήτης
Από 19.09.2019
 
Αττικής, Νοτίου Αιγαίου
Από 23.09.2019
 

προϋπολογισμός του Β’ Κύκλου ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.
 
Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν- Επιλέξιμες κατοικίες
 
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.
 
Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). 
 
Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής.
 
Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
-Υφίσταται νόμιμα.
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
 
Εισοδηματικές κατηγορίες-Ποσοστά επιχορήγησης
 
Οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση είναι:
 
Κατηγορία
Ατομικό
«Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης»
Οικογενειακό
«Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης»
Βασικό Ποσοστό Επιχορήγησης
Αύξηση Επιχορήγησης ανά εξαρτώμενο τέκνο
Μέγιστο Ποσοστό Επιχορήγησης
1
Έως 10.000
Έως 20.000
60%
5%
70%
2
> 10.000 έως 15.000
20.000
έως 25.000
50%
5%
70%
3
> 15.000 έως 20.000
25.000 έως 30.000
40%
5%
70%
4
> 20.000 έως 25.000
> 30.000 έως 35.000
35%
5%
70%
5
> 25.000 έως 30.000
> 35.000 έως 40.000
30%
5%
50%
6
> 30.000 έως 35.000
> 40.000 έως 45.000
25%
5%
50%
7
> 35.000
> 45.000
0%
0%
0%
 
  
Επιλέξιμες παρεμβάσεις- Προϋπολογισμός-Κίνητρα
 
Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).
 
Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
 
-Αντικατάσταση Κουφωμάτων
-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
 
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
 
Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο.
 
Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
 

Τι αλλάζει σε σχέση με το πρώτο κύκλο

 
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II». Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με αυτόν είναι ότι:
  • Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (Ίδια Κεφάλαια/δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρησης της αίτησης πριν την οριστική της υποβολή.
  • Καταργείται το άνω όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.
  • Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου του προγράμματος έως σήμερα έχουν υπαχθεί 42.228 αιτήσεις ωφελουμένων, συνολικού προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 398,5 εκατ. ευρώ.
 
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος (πρώτος και δεύτερος κύκλος) ανέρχεται σε 778 εκατ. ευρώ.
 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψιστης σημασίας για τη χώρα καθώς έχει αναβαθμίσει ενεργειακά πάνω από 60.000 κατοικίες κατά την περίοδο 2007-2013. Διαδραματίζει δε κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δεδομένου ότι οι κατοικίες/νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, ενώ το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
Run My Project by B2Green
By Run My Project 15:43, 13/09/2019Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες
Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Ariston
Calda Energy - Aermec
Novart
Bosch
NanoDomi

13th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL