Πόσο φόρο μπορείτε να γλιτώσετε επισκευάζοντας το σπίτι σας

Run My Project by B2Green
By Run My Project 11:02, 29/01/2020

Πόσο φόρο μπορείτε να γλιτώσετε επισκευάζοντας το σπίτι σας

Ενεργοποιήθηκε από τις αρχές του έτους το μέτρο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επισκευάζουν τα σπίτια τους ζητώντας τιμολόγια και πληρώνοντας ηλεκτρονικά τις επισκευές κερδίζοντας έκπτωση φόρου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και το κείμενο της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες με κυριότερη το γεγονός ότι για την έκπτωση φόρου θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η παροχή υπηρεσίας και όχι η αγορά υλικών. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση θα φτάνει στο 40% επί της δαπάνης (με ανώτατο όριο τα 16.000 ευρώ) και θα μοιράζεται σε μια 4ετία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όποιος δαπανήσει 10.000 ευρώ για την επισκευή ενός διαμερίσματος το οποίο θα ενοικιαστεί προς 550 ευρώ τον μήνα, κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίζει μείωση φόρου της τάξεως των 940,5 ευρώ η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με δύο επιπλέον ενοίκια. Στην πράξη, αυτό που θα γίνεται είναι ότι θα μειώνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που εισπράττει 6600 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να πληρώνει φόρο 940,5 ευρώ σε ετήσια βάση (σ.σ το 15% του εισοδήματος μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ τον χρόνο αφού όμως προηγουμένως γίνει μείωση κατά 5% λόγω αποσβέσεων). Έτσι, η έκπτωση της δαπάνης θα μηδενίζει πρακτικά την ετήσια φορολογική επιβάρυνση.

Όπως θα περιγράφει και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον νέο νόμο:

  1. Η έκπτωση φόρου θα γίνεται επί των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν από την 1/1/2020 και μετά. Για όσους κάνουν ανακαινίσεις φέτος, οι πρώτες ελαφρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό του 2021.
  2. Δεν θα αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες αλλά αυτές που αφορούν στην παροχή υπηρεσίας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Θα «μετράει» δηλαδή η εργασία για την αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κτηρίου, η δαπάνη για την τοποθέτηση ηλιοπροστασίας, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κλπ.
  3. Η έκπτωση φόρου θα φτάνει στο 40% της δαπάνης αρκεί οι πληρωμές να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Το ποσό δεν θα αναγνωρίζεται σε μια χρήση αλλά σε τέσσερις. Υπάρχει πλαφόν στην δαπάνη και αυτό είναι τα 16.000 ευρώ. Μένει όμως να φανεί από την απόφαση αν αυτό το πλαφόν θα ισχύει άπαξ στη ζωή του κάθε φορολογούμενου ή αν θα αναγνωρίζεται σε ετήσια βάση ή στην 4ετία. Επίσης, αναμένονται οι εξηγήσεις για το αν η έκπτωση θα αφορά στις επισκευές όλων των ακινήτων ή μόνο στην κύρια κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση φόρου αυξάνει την απόδοση της επένδυσης που λέγεται «επισκευή ακινήτου» με στόχο την εξασφάλιση εισοδήματος από ενοίκια. Η περίοδος μάλιστα είναι κατάλληλη καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν οπότε η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει γρηγορότερα.

του Άρη Παπαθανασίου

thetoc.gr

Run My Project by B2Green
By Run My Project 11:02, 29/01/2020Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες
Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Ariston
Calda Energy - Aermec
Novart
Bosch
NanoDomi

13th International Scientific Conference on Energy and Climate Change

Verde.Tec 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL