«Μένουμε σπίτι»... και προετοιμαζόμαστε για τον Γ' κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II»

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:58, 29/03/2020

«Μένουμε σπίτι»... και προετοιμαζόμαστε για τον Γ' κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II»

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου - πολεοδόμου μηχανικού, baklatsi@yahoo.gr

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα ζωής των νοικοκυριών. Το πιο σημαντικό είναι η παραμονή στην τόπο κατοικίας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που όπως σημειώνουν οι επιστήμονες μπορεί να συμβεί ξανά στο άμεσο μέλλον με την επανεμφάνιση της νόσου το φθινόπωρο.

Αυτά τα νέα δεδομένα κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών μας. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες δράσεις, ώστε το φθινόπωρο να είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Το πρόγραμμα θα έχει ενισχυμένη χρηματοδότηση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κατά έτος μέχρι το 2030. Για τον σκοπό αυτό θα διατίθενται 500 εκατ. ευρώ ετησίως και παράλληλα θα αναζητούνται πρόσθετοι πόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες, αλλά και επανεκκίνηση της απασχόλησης που σχετίζεται με την οικοδομή, καθώς η υλοποίησή του εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια των λογαριασμών ρεύματος, αερίου κλπ. που πληρώνουν οι καταναλωτές, περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση της οικοδομής, αύξηση της απασχόλησης κ.ά.

Η εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος θα συνδυαστεί με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα υλοποιούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για τους ιδιοκτήτες και την οικονομία. Στη νέα χρηματοδοτική πλατφόρμα για το «εξοικονομώ μαμούθ» των 5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν εθνικοί και πόροι του ΕΣΠΑ, οι οποίοι ωστόσο είναι περιορισμένοι, ενώ η κύρια πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος θα είναι το νέο πρόγραμμα InvestEU, το οποίο θα διαδεχθεί από το 2021 το σημερινό επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ. «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον - 2020». 

Ενδιαφέρομαι για το νέο 'εξοικονομώ'!

• Θα υπάρξουν αλλαγές στο νέο πρόγραμμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και θα συμπεριληφθούν στις κατηγορίες επιδοτήσεων του προγράμματος ιδιοκτήτες κατοικιών με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Στους δυο προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» υπήρχαν επτά εισοδηματικές κατηγορίες. Στην κατηγορία 1 όποιος είχε ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, έπαιρνε επιδότηση ύψους 60%. Από κει και πέρα, η επιδότηση για ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ήταν το 50%, για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ το 40%, για εισόδημα έως 25.000 ευρώ το 35%, για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ 30%, για εισόδημα έως 35.000 ευρώ 25% και για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω δεν υπήρχε επιδότηση, δινόταν όμως η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λάβουν άτοκα τραπεζικά δάνεια.

Στον καινούργιο κύκλο του προγράμματος ενδέχεται να αυξηθεί το ανώτατο εισόδημα των ιδιοκτητών που θα λαμβάνουν επιδότηση που μπορεί να φτάσει στα 70.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του 3ου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα να μετέχουν κάνοντας χρήση ενός ποσοστού επιδότησης αλλά και ιδίων κεφαλαίων.

• Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη χάσουμε την επιδότηση;

1ον Υποβάλλουμε έγκαιρα τη φορολογική δήλωση.

2ονΔηλώνουμε και τακτοποιούμε τυχόν αυθαίρετες κατασκευές.

3ον Διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να ταυτίζεται με αυτά που δηλώνουμε στο Ε9.

4ον Ελέγχουμε τη διεύθυνση του ακινήτου, ώστε να είναι ίδια σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας).

• Ποιες είναι οι συνηθισμένες αυθαιρεσίες, που πρέπει να τακτοποιηθούν πριν την ένταξη στο «Εξοικονομώ»;

  • Υπερβάσεις συντελεστή δόμησης, κάλυψης, πρόσθετους χώρους, αλλαγή χρήσης χώρων, αλλαγές σε διαστάσεις και γενικά ό,τι έχει σχέση με την επιφάνεια.
  • Κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων.
  • Υπερβάσεις στον όγκο, στο ύψος.
  • Αλλαγή όψεων σε σχέση με εγκεκριμένες.
  • Κατασκευές στο δώμα.
  • Ξεμπαζώματα που έχουν ως αποτέλεσμα τα υπόγειο να έχει μετατραπεί σε ισόγεια κατοικία.
  • Αλλαγή στα τετραγωνικά του διαμερίσματος
  • Διαμερισμάτωση.
  • Κατασκευή αποθήκης.
  • Αλλαγή χρήσης (π.χ. αποθήκη που έγινε κατοικία).
  • Κλείσιμο φωταγωγού.
  • Αλλαγή στη θέση και στο μέγεθος των εξωτερικών ανοιγμάτων.

• Ποια ακίνητα μπορούν να ενταχθούν;

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
  • Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.
  • Εχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

• Ποια δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσουμε;

  1. Δελτίο ταυτότητας του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο εξοικονόμηση κατ’ οίκον. Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
  2. Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης στο εξοικονόμηση κατ οίκον ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  3. Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση από το εξοικονόμηση κατ οίκον.
  5. Το τελευταίο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  6. Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
  7. Για σπίτια που ενοικιάζονται (η παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 του Ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
  8. Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.

• Ποιες εργασίες επιδοτούνται;

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
  • Αναβάθμιση υφιστάμενου ή εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

• Τι επιδοτείται στην αλλαγή κουφωμάτων;

Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μία από τις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος και δεν αφορά αποκλειστικά θερμομονωτικά κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επίσης επιλέξιμη είναι και η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία, όχι όμως διαμερίσματος εντός πολυκατοικίας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξώφυλλων στα ανοίγματα όπως είναι τα παντζούρια και τα ρολά. Τι επιδοτείται για τη θέρμανση;

  • Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας.
  • Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής.
  • Ο,τι σχετίζεται με τη αυτοματοποίηση της εγκατάστασης π.χ. χρονοδιακόπτης, ηλεκτροβάννα, κυκλοφορητής κλπ. καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

• Τι αφορά στη θερμομόνωση;

Το πρόγραμμα επιδοτεί:

  • Εξωτερική θερμομόνωση δώματος.Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη.
  • Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα.
  • Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.

• Επιδοτείται ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χρήσης της άφθονης ηλιοφάνειας που υπάρχει στην Ελλάδακαι για αυτό το λόγο και επιδοτείται από το πρόγραμμα. Ανάλογα με την περιοχή, την κατεύθυνση των ηλιακών πάνελ, τη χρήση ζεστού νερού και φυσικά την απόδοση του ηλιακού, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει έως το 90% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό ενός νοικοκυριού.

Ενδιαφέρομαι για το νέο 'εξοικονομώ'!

• Ποια είναι η επιδότηση για κλιματιστικά;

Επίσης σημαντική είναι και η επιδότηση για εγκατάσταση ή αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα για επιχορήγηση αγοράς και εγκατάστασης έως και 3 κλιματιστικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης ανά ωφελούμενο.

Μάλιστα, τα κλιματιστικά μπορούν να είναι των 9, 12 ή 14.000 και άνω BTU, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες μικρότερων ή μεγαλύτερων κατοικιών.

taxydromos.gr

Προετοιμασία & παρεμβάσεις

Εν οψει της επανέναρξης του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης.
Ταυτόχρονα, οι ωφελούμενοι που έχουν έργα προς υλοποίηση, καλούνται να επιλέξουν τον ιδανικό συνεργάτη και τα κατάλληλα υλικά για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις, το RunMyProject by B2Green μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο, για τις ιδανικές προτάσεις παρεμβάσεων στα πλαίσια του νέου "εξοικονομώ", σε κατηγορίες όπως:

Πατώντας στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι & οι δικαιούχοι (& όχι μόνο) του "εξοικονομώ II" να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη για αυτούς, για την αντίστοιχη κατηγορία παρέμβασης.

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:58, 29/03/2020



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL