Τι κάνετε όταν το καλοριφέρ σας βγάζει προβλήματα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:51, 01/11/2017

Τι κάνετε όταν το καλοριφέρ σας βγάζει προβλήματα

Διαρροές, απώλειες νερού, σταξίματα και αέρας είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των συστημάτων θέρμανσης με θερμό νερό. Πολλά από αυτά είναι δουλειές για επαγγελματίες, κάποια άλλα όμως μπορούν να επιδιορθωθούν με απλά μαστορέματα, ακολουθώντας τα στάδια που παρουσιάζονται παρακάτω.

Η κεντρική εγκατάσταση παροχής θερμού νερού συνήθως είναι υψηλής πίεσης. Ο θερμαντήρας συνδέεται κατευθείαν με το δίκτυο ύδρευσης αφού παρεμβληθούν ειδικά εξαρτήματα ασφαλείας, όπως διακόπτες, εκτονωτική βαλβίδα, βαλβίδα αντεπιστροφής, μανομετρικά κ.λπ.

Η εγκατάσταση θέρμανσης με κύκλωμα θερμού νερού πρέπει να γίνει από επαγγελματίες, μιας και προϋποθέτει πολύπλοκους χειρισμούς.

Το ζεστό νερό δρα ως ισχυρό διαβρωτικό στις σιδερένιες σωληνώσεις. Συνήθως προκαλεί παροδικές συσσωρεύσεις σκουριάς μέσα στη σωλήνωση και οξειδώνει τους συνδέσμους και τις ενώσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να αλλάξετε το νερό του κυκλώματος θέρμανσης μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά που πρέπει να γίνει από επαγγελματία.

Εσείς μπορείτε να βρείτε λύση στα πιο συνηθισμένα προβλήματα, και να κάνετε τις επισκευές που είναι μέσα στις δυνατότητες σας.

 • Το κρύο είναι ένας εξωτερικός παράγοντας ο οποίος, μαζί με τη διαβρωτική δράση του ζεστού νερού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
 • Οι διάφορες αλλαγές θερμοκρασίας, όταν είναι συχνές και απότομες, φθείρουν συνήθως το υλικό της σωλήνωσης και δημιουργούν ρωγμές ή διαρροές, οι οποίες ευθύνονται για την αλλαγή της πορείας της σωλήνωσης.

Εάν χρειάζεται κάποια έκτακτη επισκευή, επιχειρήστε να καλύψετε τη ρωγμή, εάν δεν είναι πολύ μεγάλη, με στόκο σιλικόνης μέχρι να έρθει ο τεχνικός.

 • Το κρύο συνήθως παγώνει το νερό του κυκλώματος των εν λόγω σωληνώσεων όταν ένα τμήμα της εγκατάστασης είναι εξωτερικό.

Για να προλάβετε την εμφάνιση και των δύο παραπάνω προβλημάτων, πρέπει να ρίξετε αντιψυκτικό υγρό στο κύκλωμα του νερού.

 • Πρώτα, επαληθεύστε πόσα λίτρα νερού περιέχει το κύκλωμα της θέρμανσης για να μπορέσετε να υπολογίσετε την ποσότητα του υγρού που θα πρέπει να προσθέσετε.
 • Έπειτα, ανοίξτε το δοχείο διαστολής του κυκλώματος και αφαιρέστε ποσότητα νερού ίση με το υγρό που θα προσθέσετε.

Το αντιψυκτικό αρχίζει να ενεργεί όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10°C.

Θέλω προσφορά για συντήρηση θέρμανσης!

Διαρροές και στάξιμο

Οι διαρροές σε κάποιο κύκλωμα θέρμανσης απαιτούν απαραιτήτως τη μεσολάβηση ενός τεχνικού, διότι για την επισκευή τους χρειάζεται να εκκενωθούν οι σωληνώσεις.

Εντούτοις, κάποιες μικρές διαρροές, σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των κλειδιών και των δακτυλίων των καλοριφέρ, αντιμετωπίζονται χωρίς τη μεσολάβηση ειδικού.

 • Οι διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν και δύσκολα, εάν τις καλύψετε με ταχύπηκτους στόκους, ώστε η συνεχής ροή του νερού να μην εμποδίσει το κλείσιμο της ρωγμής.
 • Τα σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των δακτυλίων επισκευάζονται εάν ρυθμίσετε τους δακτυλίους του καλοριφέρ με τη βοήθεια κλειδιών.
 • Ελέγξτε την επιδιωκόμενη στεγανότητα σχολαστικά. Το μανόμετρο της αντλίας δεν πρέπει να δείξει καμία πτώση πίεσης για τα επόμενα 15 λεπτά.
 • Εάν παρ' όλα αυτά δεν δείτε αποτέλεσμα, πιθανόν επειδή δεν ακολουθήσατε τα κατάλληλα στάδια, μην επιχειρήσετε να επαναλάβετε τη διαδικασία διότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα δεν θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Καλέστε έναν τεχνικό.
 • Για να επισκευάσετε κάποια ρωγμή από την οποία διαφεύγει νερό του κυκλώματος, τυλίξτε τη με αδιάβροχη μονωτική ταινία και καλύψτε την αμέσως με εποξικό ταχύπηκτο στόκο.

Στο καλοριφέρ υπάρχει αέρας

Όταν το νερό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα της θέρμανσης κάνει θόρυβο μέσα από τα καλοριφέρ, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σώμα έχουν εγκλωβιστεί φυσαλίδες αέρα που αντηχούν λόγω της τριβής που δημιουργείται κατά τη διέλευση του υγρού.

 • Για να αφαιρέσετε τον αέρα θα πρέπει να ανοίξετε τη μικρή βαλβίδα που έχουν όλα τα καλοριφέρ, παλιά ή καινούργια, στο πάνω μέρος τους. Τη βαλβίδα αυτή (βαλβίδα εξαέρωσης) μπορείτε να την ανοίξετε με ειδικό κλειδί (εάν δεν έχετε, γιατί η εγκατάσταση είναι παλιά, αγοράστε από ένα σιδηροπωλείο) ή με ένα κατσαβίδι ή κέρμα, ανάλογα με το μοντέλο.
 • Όταν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε τον αέρα από το καλοριφέρ, ετοιμάστε ένα δοχείο ή μια πετσέτα για το νερό που μπορεί να διαρρεύσει. Ανοίξτε τη βαλβίδα εξαέρωσης πολύ αργά, περιστρέφοντας το δακτύλιο μισή βόλτα (εάν τον ανοίξετε τελείως, το νερό του καλοριφέρ θα πεταχτεί), μέχρι να ακούσετε το κλασικό σφύριγμα του αέρα που διαφεύγει.
 • Όταν το νερό αρχίσει να στάζει, κλείστε αμέσως τη βαλβίδα εξαέρωσης για να αποφύγετε τη διαρροή. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί για να ελευθερωθεί ο αέρας.

paratiritis-news

Run My Project by B2Green
By Run My Project 18:51, 01/11/2017Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες
Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Ariston
Calda Energy - Aermec
Novart
Bosch
NanoDomi

13th International Scientific Conference on Energy and Climate Change

Verde.Tec 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL