Κίνητρα για την αυτοπαραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες με το νέο θεσμικό πλαίσιο

Run My Project by B2Green
By Run My Project 10:13, 18/01/2018

Κίνητρα για την αυτοπαραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες με το νέο θεσμικό πλαίσιο

Στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, προβλέπεται ειδικότερα η επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ όπως η γεωθερμία, η ηλιοθερμία κτλ, καθώς μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο στα φωτοβολταϊκά και στις μικρές ανεμογεννήτριες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) και συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (συσσωρευτές-μπαταρίες) από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ίδιων αναγκών τους με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (το λεγόμενο net metering). Ειδικά για αυτοπαραγωγούς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας, καθώς και για εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή και αγροτικών χρήσεων επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη ίδιων αναγκών τους και με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).

Με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται.

Το μέτρο επιδιώκει την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών-αυτοπαραγωγών και στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Συγχρόνως, υποστηρίζονται οι στόχοι του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες σε σχέση και με το πνεύμα των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για τις ΑΠΕ.

Θέλω προσφορά για net metering!

Υλοποίηση έργων ΑΠΕ

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα αναβίωσης των αδειών παραγωγής αποκλειστικά και μόνο για έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται από ΟΤΑ, εφόσον καταβληθεί το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής για τα έτη 2015 και 2016, που επειδή δεν είχε καταβληθεί, οι άδειες έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν. Για την ενεργοποίηση των έργων ορίζεται προθεσμία καταβολής του τέλους έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός της διάταξης είναι να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης των έργων αυτών από τους ΟΤΑ, με συνέπεια πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους ίδιους τους ΟΤΑ και για την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον εισάγεται ρύθμιση που αφορά στο Ειδικό Έργο Πολυπόταμος – Ν. Μάκρη, δηλαδή στη διασύνδεση (με υποθαλάσσιο καλώδιο) των αιολικών πάρκων της Ν.Εύβοιας με την Αττική, ώστε να αναληφθεί από τους κατόχους σταθμών ένα μέρος του κόστους του που έχει ήδη καταβάλλει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως 30/9/2018 η προθεσμία για την καταβολή, από τους κατόχους αδειών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, σε δύο δόσεις του προϋπολογισθέντος συνολικού κόστους σύνδεσης που αναλογεί, ώστε να λάβουν βάσει σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ ή και τον ΔΕΔΔΗΕ, λειτουργική ενίσχυση (καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης που λύθηκαν έως 31/12/2017 αναβιώνουν αυτοδίκαια.

Run My Project by B2Green
By Run My Project 10:13, 18/01/2018



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL