Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι ισχύει και τι αλλάζει με τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια;

Run My Project by B2Green
By Run My Project 13:44, 29/05/2018

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι ισχύει και τι αλλάζει με τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια;

Στη χώρα μας ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή καθορίζονται από τα πολεοδομικά σχέδια. Ετσι ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει τι επιτρέπεται να κτίσει σε κάθε περιοχή, σε ποιες υπάρχουν περιορισμοί, κλπ. Όμως πλην της δόμησης εντός των πολεοδομημένων περιοχών επιτρέπεται και η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές.Οι περιοχές αυτές διέπονται από τις γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με τις οποίες έχουνθεσπιστεί, μεταξύ άλλων, όροι και περιορισμοί δόμησης, ώστε να μπορούν να οικοδομηθούν και μικρά γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Έτσι καταστρατηγώντας τη νομοθεσία σήμερα σε εκτός σχεδίου περιοχές, παρατηρούμε να δομούνται άναρχα, πληθώρα κτιρίων ακόμα και μέσα σε δάση και αιγιαλούς, να γίνονται παράνομες κατατμήσεις αγροτεμαχίων τα οποία στη συνέχεια πωλούνται ( Χαλκιδική, Κρήτη κλπ), να κατασκευάζονται μικρές τουριστικές μονάδες χωρίς βιολογικό καθαρισμό κ.λ.π. πολλά. Κάτω απο αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται άμεσα να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμησης σε όλη τη χώρα, ενεργοποιώντας τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

  • Τι είναι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια;

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη ενός Δήμου.

Τα σχέδια αυτά θα γίνουν ανά Δήμο και θα αντιμετωπίζουν συνολικά τα ζητήματα της δόμησης στο τρίπτυχο «αρτιότητα-όροι δόμησης-χρήση γης» με στόχο την δημιουργία τράπεζας γης, την επιτάχυνση των πολεοδομικών σχεδίων με την απόδοση πολεοδομημέμενης γης στους πολίτες, τον καθορισμό των παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης .

  • Τι προβλέπεται για την εκτός σχεδίου δόμηση;

Διατηρείται η εκτός σχεδίου δόμηση, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων σε κάθε έναν από τους 325 δήμους της χώρας. Θα υπάρχουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση, όσο αφορούν μόνον την ανέγερση κατοικιών, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες κτιρίων (ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ.) θα διατηρηθεί το καθεστώς που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1985.

  • Τι ισχύει σήμερα για την εκτός σχεδίου δόμησης;

Ο γενικός όρος δόμησης των γηπέδων, που βρίσκονται εκτός των σχεδίων πόλεων ή εκτός των ορίων οικισμών, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά για κάθε περιοχή από ειδικές διατάξειςείναι ο εξής:

Α) Ελάχιστο εμβαδό γηπέδου τέσσερις χιλιάδες (4.000) τμ.

Β) Πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο 25 μέτρα.

Θέλω επικοινωνία με σύμβουλο-μηχανικό

  • Σε ποιες ακόμα περιπτώσεις επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση;

Επίσης για γήπεδα που υπάρχουν στις 31-12-2003 ισχύουν τα εξής:

α. Γήπεδα με ελάχιστο εμβαδό τέσσερις χιλιάδες (4.000) τ.μ.

β. Γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται:

Ελάχιστο πρόσωπο: σαράντα πέντε (45) μ.

Ελάχιστο βάθος: πενήντα (50) μ.

ΙΙ. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

α. Τα γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν την 24-4-77, ελάχιστο εμβαδό δύο χιλιάδες (2000) τ.μ.

β. Τα γήπεδα που την 31-5-85, είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-11-62 και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μ., Ελάχιστο βάθος: δέκα πέντε (15) μ.,Ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) τ.μ.

ββ. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-9-64 και έχουν : Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μ., Ελάχιστο βάθος: τριάντα πέντε (35) μ., Ελάχιστο εμβαδόν: χίλια διακόσια (1.200) τ.μ.

γγ. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 17-10-78, και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., Ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ., Ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2000) τ.μ.

δδ. Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από την 17-10-78 μέχρι την 31-5-85:Ελάχιστο εμβαδόν: τέσσερις χιλιάδες (4000) τ.μ.

γ. Άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που ελλατώνονται μετά από απαλλοτρίωση ή διάνοιξη διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την ελάττωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγούμενων περιπτώσεων α και β.

δ. Σε περιπτώσεις αναδασμών τα γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον μετά τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγούμενων περιπτώσεων α και β.

  • Τι ισχύει στις περιοχές NATURA;

Στις περιοχές NATURA για όσα γήπεδα δημιουργούνται μετά των Μάρτιο του 2011 πρέπει για να οικοδομήσει κανείς να είναι κύριος τουλάχιστον 10 στρεμμάτων.Επίσης κατά παρέκκλιση κτίζονται και τα αγροτεμάχια μέχρι των 4 στρεμμάτων, που προϋπάρχουν την παραπάνω ημερομηνίας.

Εχω ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων από παλιά, δίπλα σε επαρχιακό δρόμο και η Πολεοδομία δεν μου δίνει άδεια για κατοικία . Γιατί;

Τα τελευταία χρόνια θεσμοθετούνται με ευθύνη των Δήμων τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ). Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια σε πολλές περιοχές καταργούνται οι παρεκκλίσεις για δόμηση κατοικίας . Επομένως δεν επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

  • Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας ανέγερσης κατά παρέκκλιση γεωργοκτηνοτροφικών κτιρίων, γεωργικών αποθηκών κλπ. σε εκτός σχεδίου περιοχές;

Α) Αίτηση για την έκδοση άδειας ανέγερσης κατά παρέκκλιση γεωργοκτηνοτροφικών κτιρίων, γεωργικές αποθήκες κλπ. σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Β) Τεχνική Μελέτη του έργου με όλα τα επί μέρους δικαιολογητικά

Γ) Μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης (Όταν το γήπεδο έχει πρόσωπο σε Διεθνή, Εθνικό, επαρχιακό δρόμο, εγκεκριμένη αρμοδίως).

Δ) Καθορισμός γραμμής αιγιαλού και παραλίας/ Σε περίπτωση που τα γήπεδα είναι παραθαλάσσια.

Ε) Οδοιπορικό σκαρίφημα περιοχής, για τον ακριβή εντοπισμό του γηπέδου/ Επιπλέον, προσκομίζεται απόσπασμα διανομής του Υπουργείου Γεωργίας ή χάρτου ΕΠΑ (αν υπάρχουν) - χαρακτηρισμός δρόμων (κοινοτικός, επαρχιακός, εθνικός, διεθνής), αποστάσεις από εγκεκριμένο σχέδιο, θάλασσα κ.λπ.

  • Μπορώ να νομιμοποήσω αυθαίρετο κτίσμα σε εκτός σχεδίου περιοχή;

Επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου περιοχή, αρκεί να έχει κτισθεί πριν απο τις 28-07-2011 και επίσης να μη βρίσκεται μέσα σε δάσος, αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

  • Τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες;

Με την κύρωση των δασικών χαρτών που γίνεται σταδικά στην χώρα και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2019, δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλεως να τρέχουν στα δασαρχεία για πάρουν βεβαιώσεις (πράξεις χαρακτηρισμού ) για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιουσίας τους.Άμεσα πλέον το απόσπασμα μπορούν να το πέρνουν ηλεκτρονικά οι τοπογράφοι από το Κτηματολόγιο . Το απόσπασμα για τις μη δασικές εκτάσεις αποτελεί αδιαμφισβήτητο πιστοποιητικό. Έτσι ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες που βρίσκονταν στα δασαρχεία ακόμα και για 2 ή 3 χρόνια και θα μπορούν να προχωρούν αμέσως .Προσοχή όμως, με την κύρωση των δασικών χαρτών δεν χτίζονται εκτάσεις που φαίνονται στο χάρτη ως δασικές.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου - Πολεοδόμου Μηχανικού
baklatsi@yahoo.gr

taxydromos.gr

Θέλω επικοινωνία με σύμβουλο-μηχανικό

Run My Project by B2Green
By Run My Project 13:44, 29/05/2018



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL