Πετρέλαιο θέρμανσης: Όσα πρέπει να ξέρετε • Πόσο κοστίζουν πέλλετ και καυσόξυλα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 16:38, 03/11/2019

Πετρέλαιο θέρμανσης: Όσα πρέπει να ξέρετε • Πόσο κοστίζουν πέλλετ και καυσόξυλα

Με άγριες διαθέσεις έρχεται ο χειμώνας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για προμήθεια είτε πετρελαίου θέρμανσης είτε καυσόξυλων και πέλετ, στα οποία έχουν πλέον στραφεί οι περισσότεροι καταναλωτές για λόγους οικονομίας.

Από 1,045 ευρώ το λίτρο και πάνω…

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται  στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι και 10 λεπτά ακριβότερο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι υψηλότερη κατά περίπου 8 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ασμάτογλου επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάσταχτη και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης) τα έσοδα του Δημοσίου.

Πέλλετ

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο λόγος που οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλες φθηνότερες λύσεις θέρμανσης με κύριες το πέλετ και τα καυσόξυλα. Το πέλετ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 229 ευρώ ως 240 ευρώ ο τόνος (0,229 ως 0,240 ευρώ το κιλό. Οι συσκευασίες των 15 κιλών πωλούνται στα ειδικά καταστήματα περίπου στα 4 ευρώ ως 4,79 ευρώ.

Καυσόξυλα

Στα περυσινά επίπεδα διατηρούνται και οι τιμές στα καυσόξυλα. Οι τιμές τους ανάλογα με το είδος της ξυλείας και τον τρόπο παράδοσής τους, κυμαίνονται  από 60 ως και 110 ευρώ το κυβικό. Τα καυσόξυλα από οξυά ή δρυ έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση από άλλες ξυλείες για αυτό και είναι πιο ακριβά.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Όσα πρέπει να προσέξετε

Οδηγίες εξέδωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Αναλυτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο αναφέρει τα εξής:

Προσέχουμε...

  • Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.
  • Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  • Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  • Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.
  • Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής - πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Φροντίζουμε...

  1. Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr
  2. Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)
  3. Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
  4. Να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  5. Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78- 18= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. οι μήνες Απρίλιος & Μάιος), ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.
  • Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ελέγχουμε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.
  • Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυξημένο το επίδομα θέρμανσης, περισσότεροι δικαιούχοι

μπροσθοβαρώς και προσαυξημένο θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης ολόκληρης της χειμερινής περιόδου, σε όλους τους δικαιούχους πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, ως αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος, παρότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τη χορήγηση παραμένουν ίδια με πέρσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση της χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019 - 2020.

Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη. 

Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν. Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να  πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. 

Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους. 

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην  σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να  πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.  Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

ethnos.gr

Run My Project by B2Green
By Run My Project 16:38, 03/11/2019



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL