Τζάκια: Επιστροφή στο… ξύλο • Τα κατάλληλα καυσόξυλα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 15:14, 19/11/2019

Τζάκια: Επιστροφή στο… ξύλο • Τα κατάλληλα καυσόξυλα

Το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην απόδοσή του, καθώς δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα», άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές ώρες. Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη είναι το πεύκο, η δρυς, η ελιά, η οξιά, η βελανιδιά, το πουρνάρι, το έλατο κλπ., ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ξερά.

Θέλω προσφορά για ενεργειακό τζάκι!

Εκλύει ό,τι απορροφά

Η καύση του ξύλου αξιολογείται ως ουδέτερη από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επομένως φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό επειδή το ξύλο αποβάλλει στο περιβάλλον τόσο διοξείδιο του άνθρακα, όσο ακριβώς απορρόφησε κατά τη διάρκεια της ζωής του σαν δέντρο, είτε σαπίζει στο δάσος , είτε καίγεται στο τζάκι του σαλονιού. Τα καυσαέρια ,ωστόσο, επιβαρύνουν το περιβάλλον. Γι αυτό φροντίστε να επιλέξετε αποδοτικές συσκευές με χαμηλές εκπομπές ρύπων και συνοδεύονται συνήθως από πιστοποιητικό DIN-plus και μην καίτε ακατάλληλα υλικά, τα οποία ούτε απόδοση έχουν και το περιβάλλον επιβαρύνουν. Η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.
Προτιμήστε στεγνά ξύλα κλιβάνου, τα οποία βοηθούν τις σύγχρονες συσκευές θέρμανσης, όπως ενεργειακά τζάκια και σόμπες, να κάνουν περισσότερη οικονομία. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή περιέχουν ανά κιλό περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερη θερμική ενέργεια από ότι τα μη κλιβανισμένα ξύλα με υψηλό ποσοστό υγρασίας.
Καυσόξυλα με υψηλά ποσοστά υγρασίας συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Αντίθετα τα ξερά ξύλα για το τζάκι σας, θα αποτρέψουν τη μόλυνση τόσο της εξωτερικής ατμόσφαιρας αλλά και το σπίτι σας. Και φυσικά τα καυσόξυλα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποτέλεσμα οργανωμένης υλοτομία, ώστε τα δάση μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για τις επόμενες γενιές.

«Ταΐστε» φλόγα

Το είδος των καυσόξυλων που θα χρησιμοποιήσουμε στο τζάκι έχει μεγάλη σημασία για τη δύναμη και τη διάρκεια της φλόγας.

  • ΠΕΥΚΟ: Ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα. Το πεύκο είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Χρησιμοποιείται ιδανικά ως προσάναμμα.
  • ΟΞΙΑ: Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης. Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.
  • ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ: Δεν πετάει σπίθες, ήρεμη φλόγα. Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος.
  • ΕΛΙΑ: Το καλύτερο ξύλο. Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. Κατά την αγορά ζητήστε να μην έχει ρίζες, γιατί συνήθως αυτές συγκρατούν χώμα.
  • ΠOΥΡΝΑΡΙ; Με μεγάλη θερμική απόδοση. Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι.

Θέλω προσφορά για ενεργειακό τζάκι!

mastoremata.gr

Run My Project by B2Green
By Run My Project 15:14, 19/11/2019



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL