Επιλέγοντας ένα θερμαντικό σώμα

Run My Project by B2Green
By Run My Project 10:37, 09/10/2019

Επιλέγοντας ένα θερμαντικό σώμα

Τα θερμαντικά σώματα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης και ένα σωστά επιλεγμένο θερμαντικό σώμα και καλοριφέρ είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε ότι δε σπαταλάμε χρήματα ή ενέργεια για την υπερθέρμανση του σπιτιού.

Η Purmo προσφέρει πολλά θερμαντικά σώματα, τα οποία καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις. Στην πληθώρα επιλογών που διαθέτει θα μπορείτε να βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να δώσετε στο χώρο σας όχι μόνο τη θερμική αποτελεσματικότητα και δυνατότητα ελέγχου θερμότητας - αλλά και σχήματα, στυλ και χρώματα που πιθανώς ποτέ δεν φανταζόσασταν ότι υπήρχαν.

Οι υπολογισμοί απώλειας θερμότητας είναι απαραίτητοι προκειμένου να καθοριστεί η θερμική απόδοση μαζί με το μέγεθος και διαστάσεις του θερμαντικού σώματος που απαιτείται σε ένα δωμάτιο. Ο τελικός αριθμός απώλειας θερμότητας μπορεί να συνδυαστεί με ένα θερμαντικό σώμα παρόμοιας ή υψηλότερης απόδοσης. Αν υποτιμηθεί η μελέτη αυτή, το δωμάτιο δεν θα φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία στις κρύες μέρες του χειμώνα και το σπίτι θα είναι υποθερμενόμενο. Σε περίπτωση υπερεκτίμησης, το δωμάτιο θα υπερθερμανθεί και δεν θα είναι οικονομικά αποδοτικό. Οι προσεγγίσεις του μεγέθους του θερμαντικού σώματος σε ένα δωμάτιο μπορούν να εκτιμηθούν χρησιμοποιώντας έναν τυποποιημένο υπολογισμό αλλά, για καλύτερη ακρίβεια, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο τεχνικό ή μηχανολόγο.

Κατά τον υπολογισμό της απαίτησης θέρμανσης ενός δωματίου, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σε απώλεια θερμότητας, για παράδειγμα:

  • Εξωτερική θερμοκρασία. Η απώλεια θερμότητας που χάνεται από ένα κτίριο μπορεί να εξαρτάται από τη θέση του. Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού χειμώνα, οι θερμοκρασίες διαφοροποιούνται μεταξύ παραθαλάσσιων και ορεινών περιοχών. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θερμότητας.
  • Τοποθέτηση κτιρίου και συνθήκες ανέμου. Τα κτίρια που βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο και σε περιοχές με ανέμους χάνουν τη θερμότητα με γρηγορότερο ρυθμό από τα πανομοιότυπα κτίρια που βρίσκονται σε έναν οικισμό προστατευμένο από ακραίες καιρικές συνθήκες.
  • Ηλικία του κτιρίου. Τα σύγχρονα κτίρια είναι συνήθως καλύτερα μονωμένα από τα παλαιά, αμόνωτα κτίρια. Έχουν χαμηλή ταχύτητα μεταφοράς θερμότητας και επομένως χρειάζονται λιγότερη θέρμανση για να διατηρούν μια άνετη θερμοκρασία.
  • Παράθυρα και πόρτες. Τα παράθυρα υψηλής ποιότητας μειώνουν το ρυθμό μεταφοράς θερμότητας και μειώνουν το κόστος θέρμανσης για τον ιδιοκτήτη σπιτιού.
  • Θέση εξωτερικών τοίχων. Τα δωμάτια χωρίς εξωτερικούς τοίχους θα έχουν χαμηλότερη ταχύτητα μεταφοράς θερμότητας.
  • Εσωτερική θερμοκρασία. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σκοποί για τους οποίους χρησιμοποιείται ο χώρος - όσο μεγαλύτερη είναι η απαιτούμενη θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το θερμαντικό σώμα- καλοριφέρ.
  • Παράμετροι θέρμανσης. Οι θερμικές αποδόσεις των σωμάτων αναγράφονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΕΝ442 (90°C/70°C/20°C). Εάν η εγκατάσταση λειτουργεί σε διαφορετικές παραμέτρους από αυτές, πρέπει να χρησιμοποιηθούν διορθωτικοί συντελεστές.

Όποτε είναι δυνατόν, τα θερμαντικά σώματα πρέπει να τοποθετούνται στον εξωτερικό τοίχο κάτω από το παράθυρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο ψυχρός αέρας που ρέει μέσα από το παράθυρο θερμαίνεται από το θερμαντικό σώμα και κατανέμεται ομοιόμορφα γύρω από το δωμάτιο. Επίσης, η χρήση πολλών μικρών θερμαντικών σωμάτων σε ένα μεγάλο δωμάτιο αντί για ένα ογκώδες, θα εξασφαλίσει καλύτερη κατανομή της θερμότητας. Οι διαστάσεις ενός θερμαντικού σώματος είναι επίσης σημαντικές, έτσι ώστε το δωμάτιο να φαίνεται καλά ισορροπημένο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε ένα μικρό, αλλά με μεγάλη θερμική απόδοση θερμαντικό σώμα, τοποθετημένο σε ένα μεγάλο κενό τοίχωμα. Όσον αφορά την αισθητική του δωματίου, είναι προτιμότερο να επιλέγετε ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος θερμαντικό σώμα με χαμηλότερη απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο. Εάν πρόκειται να καλυφθεί ένα θερμαντικό σώμα, για παράδειγμα, με κουρτίνες, το θερμαντικό σώμα θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο ώστε να λάβουμε υπόψη τη μειωμένη μεταφορά θερμότητας.

Σε χώρους με υψηλή υγρασία αέρα, όπως μπάνια και σάουνες, τα πάνελ και τα διακοσμητικά θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός εάν υπάρχει επαρκής αερισμός. Τα θερμαντικά σώματα PURMO διαθέτουν πολλές διαφορετικές συνδέσεις για να ταιριάζουν στην οποιαδήποτε εγκατάσταση και μπορούν να συνδεθούν από τις πλευρές ή από κάτω. Εάν ένα θερμαντικό σώμα πρόκειται να εγκατασταθεί κάτω από ένα παράθυρο, το ύψος του εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ του παραθύρου και του δαπέδου. Το κατώτερο άκρο του θερμαντικού σώματος πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 10 cm πάνω από το δάπεδο και το ανώτερο τουλάχιστον 10 cm κάτω από το περβάζι.

Κίμων Λέφας
CCO | Commercial Director at Thermovent

Θέλω προσφορά θέρμανσης με πετρέλαιο

Run My Project by B2Green
By Run My Project 10:37, 09/10/2019



Οδηγός αγοράς

Run My Project | Blog

.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες




Αναζήτηση στο Run My Project

Run My Project Εγγραφή Newsletter

Aerismos.gr
Kostal Solar
Calda Energy - Aermec
Rizakos
Novart
NanoDomi
Ariston

Green Awards
Verde.Tec 2020
Οικοδομή Expo 2021 2020
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL